Foto: Shutterstock

Građani neprekidno zovu Institut za mentalno zdravlje u Beogradu za pomoć nakon tragedije u školi na Vračaru, kaže psihološkinja Jelena Radosavljev iz Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu, prenosi RTS.

Radosavljeva navodi da od sinoć imaju intenzivne pozive, a da od jutros građani neprekidno zovu, prenosi RTS.

“U početku su se javljali građani koji su želeli da daju komentar na tragičan događaj, ali da su sada počeli da se javljaju roditelji koji su nažalost izgubili decu i njihovi rođaci, kao i roditelji i rođaci dece koja su uspela da se spasu. Javljaju se i nastavnici kako iz OŠ „Vladislav Ribnikar“, tako i i iz drugih škola s pitanjem – kako danas da organizuju nastavu”, kazala je Radosavljeva i dodala da “za sada se deca ne javljaju, ali ja očekujem da će deca tek krenuti da se javljaju“.

Roditelji se, bilo da su iz škole u kojoj se dogodila tragedija ili iz drugih, najčešće, ukazuje, žale da generalno ne žele da idu u školu iz straha da će se ovakav događaj ponoviti, navodi RTS.

„Generalno je savet da roditelji decu ne lažu, ne možemo im govoriti da se ovakvo nešto ne može nikad desiti, ali je savet da porazgovaramo koliko je mala verovatnoća da se ovakva situacija ponovi. Škola jeste generalno mesto u kojoj na svu sreću nismo imali ovakvih incidenata. Primiriti dete, biti uz dete i savet je da roditelji koliko mogu u narednim danima budu uz svoju decu“, ističe psihološkinja, prenosi RTS.

„Važno je ne pritiskati ni roditelje, ni decu i nastavnike da moraju da imaju emocije u ovom trenutku i da moraju da se izraze. Pustiti ih da u ovom trenutku koliko ko ima potrebe da o tome prodiskutuje“, pojašnjava Radosavljeva.

Objašnjava da neće svi isto proći kroz ovo, da će oni koji su najtragičnije pogođeni imati sve vreme pomoć stručnjaka na raspolaganju.

PROČITAJTE JOŠ

„Institut za mentalno zdravlje će omogućiti deci, roditeljima ili porodici dece koja su stradala da mogu da dođu ovde na razgovor bez formalnog zakazivanja i uzimanja uputa. Molila bih da tu pomoć koriste zbilja oni kojima je potrebna, oni koji su stvarno pogođeni“, apeluje Jelena Radosavljev.

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je, u cilju podrške i psihološke pomoći porodicama stradalih u OŠ „Vladislav Ribnikar“, nastavnicima i učenicima otvorio dve telefonske linije: 0638681757 i 0638682217. Stručnu podršku pruža tim psihologa i psihijatara iz tog Instituta.

Takođe, na Klinici za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije formiran je tim stručnjaka koji će biti dostupan za podršku svima kojima je potrebno. Dostupni telefoni su 0112685050, 0113662124 i 063310723.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar