Foto: Ne davimo Beograd

Inicijativa "Ne davimo Beograd" danas je organizovala prikupljanje potpisa nezadovoljnih građana planiranim nadziđivanjem skloništa u Borči i na Čukarici. U Borči se, kako je saopštila ova inicijativa, planira uništavanje zelenih površina na čak četiri mesta, dok je na Čukarici ugrožena jedna zelena površina.

Trenutno su na ranom javnom uvidu planovi za nadogradnju skloništa u Borči 3, u bloku između ulica Ratnih vojnih invalida, Bele Bartoka i Julije Delere gde se planira izgradnja tri stambene višespratnice ukupne nove kvadrature oko 6000 kvadrata i jednog komercijalnog objekta od 500 kvadratnih metara.

„Okupili smo se da potpišemo zajedničku primedbu koju ćemo predati Sekretarijatu za urbanizam a protiv izgradnje zgrada na skloništima u Borči u Centru 3. Ovde ionako već sada imamo manjak parking mesta, imamo problem sa brojem mesta u vrtićima, brojem mesta u školama, nemamo dovoljno zelenih površina i prosto nam ne trebaju zgrade na skloništima jer je to suvišna stvar“, izjavio je Zoran Bukvić, aktivista „Ne davimo Beograd“.

Foto: Ne davimo Beograd

Na Čukarici, u bloku između ulica Ratka Mitrovića, Jablaničke i Šavničke ulice planira se nadogradnja jednog skloništa i izgradnja novog stambenog objekta od ukupno oko 4.000 kvadrata sa 44 stambene jedinice i 49 parking mesta.

„Još jedna zelena površina koja je jedina ostala u ovom bloku zgrada je predviđena da se iskoristi za stanogradnju. Evidentno je da gradska vlast koristi svaku postojeću zelenu površinu da bi zidala i to sve pod maskom neuređenosti. Ovo može da se uredi da bude park kao što jeste, da se dobije neki sadržaj, ali da ostane park. Jer ne možemo stalno kako je nešto neuređeno i urediti ga tako što izgradimo stanove. Nešto neuređeno možemo iskoristiti da bude park i zelena površina“, rekla je Ljubinka Drobnjak Pejčić govoreći o nadziđivanju na Čukarici.

Foto: Ne davimo Beograd

Dobrica Veselinović iz „Ne davimo Beograd“ poručio je da JP „Skloništa Srbije“ treba da odustane od ovakvog ulaženja u poslove nadogradnje skloništa čime će se kvalitet života i količina zelenih površina drastično smanjiti i pronađe nove modele poslovanja koji će služiti za dobrobit zajednica u kojima ovo preduzeće ima objekte.

Takođe, podsetio je da se nakon mobilizacije i otpora građana tokom 2017. i 2018. godine, odustalo od sličnih projekata u novobeogradskim blokovima.

„Moramo osloboditi Beograd od vlasti koja koristi svaku zelenu površinu ili javno dobro kako bi obezbedila zaradu svojoj ekipi i izboriti se da Beograd postane dobar grad za sve“, poručio je Veselinović.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar