Zoran Gojković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je danas najavio da će mere za ulazak u Srbiju biti donete u ponedeljak na sednici Kriznog štaba.

On je novinarima rekao da daju rezultate mere koje se primenjuju poslednje dve do tri nedelje „Rezultat je da nemamo frapantan broj novozaraženih“.

Gojković je na konferenciji za štampu Kriznog štaba Vlade rekao da je Srbija „u piku ovog talasa pandemije“ i procenio da „pad broja novozaraženih neće biti brz“.

Pokrajinski sekretar ;je rekao i ;da su neke privatne laboratorije dobile dozvolu Ministarstva zdravlja za testiranje na korona virus i da mnoge privatne laboratorije to rade.

Gojković je naveo da je zaraženih korona virusom najviše u Beogradu – od juče do danas je potvrdjen kod 1.561 osobe, sledi Kragujevac s 267 i Niš s 225 zaraženih.

Vakcinacija

„Svako ko dostavi validnu dokumentaciju, koja odgovara domaćim zakonskim propisima, ulazi u postupak sertifijacije vakcine, koju radi Agencija za lekove (ALIMS), a koliko će taj postupak trajati, teško je reći, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Gojković je tako odgovorio na pitanje kakva je situacija sa sertifikacijom ruske vakcine Sputnjik V, koja je na ispitivanju u Institutu „Torlak“, te kakva je procedura za zahtev koji je „Fajzer“ podneo u Srbiji, ali i koji su bili motivi, sa stručne strane, da se kineska vakcina ne primi u proces ispitivanja.

„To radi ALIMS, na osnovu važećih zakona i svako ko dostavi validnu dokumentaciju, koja odgovara našim zakonskim propisima, ulazi u postupak. Koji je to vremenski period, ne mogu da vam kažem, jer se dosta podataka analizira“, rekao je Gojković.

On je dodao da će na nekoj od sledećih pres konferencija biti i predstavnici ALIMS-a, kako bi to detaljno pojasnili.

Gojković je istakao da je sve što može da pomogne i trenutno postoji na svetskom tržištu, Srbija do sada uvezla, prateći i poštujući sve zakone, koji su veoma rigorozni, kad je reč o lekovima i, pogotovo, vakcinama.

On je rekao da predstoji ozbiljan „put“ i vreme da se građani i „neverne Tome“ ubede da je vakcina nešto što će sigrino pomoći da se ova situacija završi sa što manjim posledicama po ceo svet.

„Pojavljuju se i neke nove studije i novi lekovi koji bi možda mogli da pomognu. Pratimo sve i na sve moguće načine ćemo pokušati da uvezemo u Srbiju, kao i do sada“, rekao je Gojković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar