Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na današnji dan pre godinu dana u Srbiji je zvanično potvrđen prvi slučaj infekcije koronavirusom. Od tada, pa do danas, zvanično je registrovano 478.878 slučajeva zaraze, dok je od posledica korone umrlo 4.525 osoba.

Iako zvanični podaci kažu da se prvi slučaj zaraze desio baš na današnji dan prošle godine, sva je prilika da je se to dogodilo dosta ranije. Naime, rad grupe od 13 srpskih naučnika okupljenih na Medicinskom fakultetu potvrdio je da se prva smrt povezana sa koronavirusom u Evropi desila u Srbiji i to 5. februara, mesec dana pre prvog zabeleženog slučaja koronavirsa u našoj zemlji. .

Retrovizor

Vest o prvom inficiranom, muškarcu od 43 godine, tog 6. marta prošle godine, potvrdio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na vanrednoj konferenciji za novinare. Lončar je tada više puta ponovio da nema nikakvog razloga za paniku, da je pojava virusa bila pitanje sata i da je nerealno da ima zemlje bez inficiranih korona virusom.

Ministar zdravlja tada je poručio je da to pitanje ne treba politizovati, da nijedna odluka neće biti doneta iz političkih već samo iz stručnih i zdravstvenih razloga, kao i da struka ne može da zavisi od toga da li su raspisani izbori ili nisu, te da će na prvom mestu biti zdravlje gradjana.

Ubrzo zatim, Vlada Srbije je 13. marta obrazovala je Krizni štab za suzbijanje epidemije korona virusa, u kojem učestvuju pojedini članove Vlade, direktori relevantnih institucija i klinika i predstavnici drugih relevantnih tela.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio nam je 15. marta da je državni vrh doneo odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele države.

Vanredno stanje podrazumevalo je da se starijima od 65 godina preporučuje da ne izlaze napolje i da škole nastavu vode onlajn. Tri dana kasnije, 18. marta stupila je na snagu odluka Vlade Srbije da se starijima od 65 godina potpuno zabrani kretanje, kao i da se svim gradjanima zabrani kretanje od 20 sati do 6 sati ujutru.

Od 20. marta zatvorene su granice države i ukinut međugradski prevoz a dan kasnije zatvoreni su svi ugostoteljski objekti, tržni centri i ukinut je gradski prevoz.

Vanredno stanje bilo je na snazi do 6. maja, i do tog dana je u Srbiji bio potvrđen 9.791 slučaj infekcije korona virusom, a 1.971 osoba umrla je od posledica infekcije. 

kako je nastala korona
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Od ukidanja vanrednog stanja nije bilo novog uvođenja policijskog časa i potpunog zaključavanja. Ipak, bilo je i još ima novih žrtava, rasta broja zaraženih i punih bolnica. Ima i konfuznih mera Kriznog štaba koje zbunjuju građane. Tokom leta bilo je i protesta na sam pomen novog zaključavanja.

Ipak, godinu dana kasnije dočekali smo pretnje novim zaključavanjima i policijskim časom – mere koje zahtevaju lekari iz Kriznog štaba. Godišnjucu prvog zvaničnog slučaja korone dočekujemo uz nove restrikcije – možemo da šetamo, ali ne možemo u kafiće, kod frizera i u teretane. I svi se pitamo – korono, dokle li ćeš?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar