vakcina protiv korone
Foto:EPA-EFE/Liam McBurney

Poverenje u vakcinaciju protiv kovid-19 u Srbiji ima 41 odsto građana, dok 56 odsto njih nema poverenje u vakcinu, rezultat je ankete javnog mnjenja organizacije Globsek (GLOBSEC) sprovedene u devet zemalja centralne Evrope i zapadnog Balkana, u kojoj je učestvovalo više od 1.000 ispitanika iz svake od tih zemalja.

Na današnjoj prezentaciji ankete čiji je primarni predmet istraživanja bio uticaj pandemije istaknuto je da 38 odsto svih ispitanika misli da je obolelih od kovid-19 manje nego što to prikazuju njihove vlade, a 34 odsto svih ispitanih smatra da je kovid-19 „lažna“ bolest.

Da je korona virus namerno stvoren misli 26 odsto svih ispitanika, a 24 odsto njih je uvereno da će vakcina biti korišćena za unošenje čipa i kontrolu ljudi. U ove teorije najviše ispitanika veruje u Crnoj Gori – 40 odsto, 38 odsto u Srbiji i 35 odsto u Severnoj Makedoniji, a najmanje u Mađarskoj – 21 odsto i Poljskoj – 24 odsto.

Foto:REUTERS/Anton Vaganov

Na referendumu o ulasku u Evropsku uniju (EU) u Srbiji bi 52 odsto ispitanika glasalo za ulazak, u Crnoj Gori 63 odsto, a u Severnoj Makedoniji 78 odsto.

Da je EU najvažniji partner Srbije smatra 18 odsto ispitanika u Srbiji, a 59 odsto njih najznačajnije partnere vidi u Rusiji i Kini.

Prema rezultatima istraživanja, da EU uništava nacionalni identitet i vrednosti misli 55 odsto ispitanika u Srbiji, a 42 odsto ne misli tako.

Rusiju kao pretnju doživljava sedam odsto ispitanika u Srbiji, dok 46 odsto njih misli da su Sjedinjene Američke Države (SAD) pretnja.

Da Zapad neopravdano optužuje Rusiju da se ponaša nezakonito misli 47 odsto ispitanika u Srbiji, a 44 odsto njih misli da je Rusija agresor i da želi da oslabi EU i NATO.

U Srbiji 30 odsto ispitanika misli da je vojska SAD snažnija i tehnološki naprednija od ruske vojske, a 61 odsto da je ruska vojska snažnija i tehnološki naprednija od američke.

Da je Kina pretnja Srbiji misli 13 odsto ispitanika u Srbiji, a 84 odsto njih ne misli tako. Da je demokratija dobar sistem misli 78 odsto ispitanika u Srbiji, dok 40 odsto njih smatra da je dobro imati jakog lidera.

Od ukupno anketiranih u svih devet država 41 odsto njih misli da je liberalna demokratija pretnja za nacionalne vrednosti i identitet, a 78 odsto misli da je demoktratija bazirana na jednakosti i ljudskim pravima.

Od ukupno anketiranih 45 odsto njih misli da zapadne zemlje promovišu moralnu iskvarenost i dekadenciju skrivenu iza ljudskih prava. U Srbiji 62 odsto ispitanika smatra da je LGBT+ nemoralna i dekadenta ideoliogija, a 32 odsto smatra da LGBT+ populaciji treba garantovati prava.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

Komentari

Svi komentari (0)