Foto: EPA-EFE/EDVARD MOLNAR

Nemačka vlada, u okviru Globalnog programa "Migracije za razvoj", koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, donirala je Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije (KIRS) softver za praćenje procesa readmisije.

Zahvaljujući tome, KIRS će imati mogućnost da vodi evidenciju i da prikuplja podatke o svim povratnicima, što će omogućiti uspešno kreiranje programa podrške i reintegracije povratnika.

Od 2016. godine smanjuje se broj povratnika iz zemalja EU. Komesarijat za izbeglice i migracije ima uređen sistem urgentnog zbrinjavanja povratnika koji se obrate za pomoć, ali i dalje postoji velika potreba za podrškom donatora i međunarodnih organizacija, saopštio je GIZ.

„Nedostatak tačnih i pouzdanih podataka o povratnicima jedan je od ključnih problema za planiranje programa podrške, kako u pogledu konkretnih mera, tako i u smislu planiranja sredstava. Od izuzetne važnosti je da nacionalne institucije nadležne za upravljanje procesom readmisije, imaju ažuriranu i sveobuhvatnu bazu podataka o statusu i potrebama povratnika“, kaže Svjetlana Ðokić, nacionalni koordinator programa „Migracije za razvoj“, a navodi se u saopštenju.

giz readmisija komesarijat
Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Dodaje da se povratnici suočavaju sa mnogim izazovima, poput nedostatka ličnih dokumenta, ali i problema oko zaposlenja, smeštaja, jezika, ostvarivanja zdravstvene zaštite.

U najvećem broju slučajeva, ti problemi se ne odnose samo na pojedinca, već na kompletne porodice koje su u najvećem broju slčajeva višegeneracijske, što problem njihove reintegracije dodatno usložnjava.

Zato je za uspešnu reintegraciju ključna koordinacija sa svim relevantnim institucijama i organizacijama, a ovaj softver upravo nudi zajedničku platformu kao polaznu osnovu za razmenu informacija i kreiranje ciljane podrške – istakla je Svjetlana Ðokić, nacionalni koordinator programa „Migracije za razvoj“.

Za nacionalne institucije u Srbiji važno je da postoje precizni podaci o broju povratnika kako bi mogli da kreiraju i realizuju nacionalnu politiku i donose druge važne strateške odluke i planove.

Unapređenjem postojećeg softvera za praćenje procesa readmisije, koji je GIZ Srbija realizovao za potrebe Komesarijata za izbeglice i migracije, ovi problemi će biti prevaziđeni.

Unapređena baza podataka o povratnicima biće dostupna i poverenicima za izbeglice i migracije u svim opštinama i gradovima u Srbiji, koji će ubuduće imati bolju sliku o broju i strukturi porodica povratnika na njihovoj opštini.

„Zahvaljujući donaciji Nemačke vlade, kroz program koji realizuje GIZ, unapređena je postojeća baza koja će biti operativna online, a što je najvažnije i dostupna našim poverenicima u svim opštinama Srbije, što je posebno važno za one u kojima je registrovan veći broj povratnika“, kaže savetnik u Komesarijatu za izbeglice i migracija Dejan Milisavljević.

Zahvaljujući novom softveru, navodi, moći će ažurnije da se vodi evidencija o povratnicima i da se ostvari bolja komunikacija sa njima.

Podaci o povratnicima se prikupljaju na više načina i unose u softver. Jedna od opcija je prilikom povratka iz zemalja Evropske Unije, na aerodromu „Nikola Tesla“, gde postoji kancelarija KIRS- a. Tu povratnici ostavljaju svoje osnovne podatke, informaciju gde će boraviti nakon povratka, u kojoj opštini i dobijaju kontakt kom povereniku KIRS- a treba da se jave.