Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Skupština poverilaca Kompanije "Generalexport" DP Beograd - u stečaju podnela je Privrednom sudu odluku Skupštine poverilaca te kompanije da se poništi javno nadmetanje stečajnog dužnika održano 6. februara, odnosno, da se poništi licitacija na kojoj je Aleksandar Kajmaković kupio blizu 15.000 kvadratnih metara Geneks kule za 2,4 milijarde dinara, ili 20 miliona evra.

U dopisu Privrednom sudu navedeni su i razlozi na osnovu kojih Skupština poverilaca traži poništenje licitacije.

Glavni je da „Odbor poverilaca formiran 2016. godine u tom sastavu ne postoji, a da sadašnji nije funkcionalan, da nije formiran u skladu sa zakonom i da nije dao saglasnost za prodaju pokretne i nepokretne imovine stečajnog dužnika Kompanije Generalexport DP Beograd – u stečaju, pa je samim tim javno nadmetanje nezakonito i zbog svega gore navedenog javno nadmetanje smo poništili“, piše VREME.

Na sastanku Skupštine poverilaca 10. februara izabrana su dva člana Odbora poverilaca. Jedan od njih, Božidar Stavrić, inače predsednik Skupštine stanara Geneks kule, kaže za portal „Vremena“ da su „pred kamerama i svima koji su bili prisutni na licitaciji, obavestili Dejana Rnjića predsednika komisije za javno nadmetanje za prodaju Geneks kule da Odbor poverilaca ne postoji, znači da je licitacija nezakonita“.

Zakonom je određeno da Odbor poverilaca daje mišljenje o načinu unovčanja imovine i o raznim drugim važnim odlukama u toku stečajnog postupka. Ne postoji nikakav dokaz da je Odbor imao sastanak povodom Geneksa. Međutim, licitacija je ipak održana. Mi sad tražimo od Privrednog suda da reaguje – kaže Stavrić.

Privredni sud je obavešten i o odluci Skupštine poverilaca da se „zatraži inovirana ponuda procenitelj Beokoneksa zbog promenjenih tržišnih cena nekretnina“, o otvorenom pismu predsedniku Republike Srbije, i o protestu „zbog svih nezakonitih dešavanja koja su pratila pokušaj prodaje pokretne i nepokretne imovine Kompanije Generalexport“ 5. marta na mostu Gazela.

PROČITAJTE JOŠ

Na licitaciji je učestvovalo sedam kupaca. Stavrić i dalje misli da se nadmetanje nije odvijalo onako kako je zamišljeno, odnosno da je početna cena od 834,6 miliona dinara neočekivano podignuta do 2,4 milijarde dinara.

Kaže da su „cenu dizali Zvonko Gobeljić i firma Samers“.

„Samers je Društvo za građevinarstvo, trgovinu i pružanje usluga iz Beograda osnovano maja prošle godine, pa je nekako neobično da su za osam meseci uspeli da zarade 20 miliona evra i plate Genex“ – napominje Stavrić.

Zvonko Gobeljić, prema informacijama iz medija, 2019. godine je kupio Industriju motora Rakovica (IMR), a pre toga i fabriku IMT u Boljevcu, kao i kompaniju „Voda Vrnjci“. Vlasnik je i kompanije Ekstra – Pet iz Beograda i direktor firme Velkan Trading Limited registrovane na Kipru. Kao kupac IMR- a se pojavio konzorcijum Gobeljkićeve dve firme – Institut za izgradnju grada i akcionarsko društvo Hempro iz Beograda.

„Mi sad čekamo 8, mart kad ističe rok u kome bi država trebalo da se oglasi da li hoće da iskoristi pravo preče kupovine i od Kajmakovića otkupi 15.000 kvadratnih metara Geneks kule“ – kaže Stavrić, napominje da „o tome za sad nemamo nikakve informacije ali se nadamo“.

BONUS VIDEO: Ko je Kajmaković koji je kupio Geneksovu kulu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare