Fajzer traži hitno odobrenje za vakcinu protiv korone

Zdravlje 20. nov. 202013:42 > 13:58
Podeli:
Vakcina
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Kompanija Fajzer podnela je zahtev regulatornim telima u SAD za hitnu autorizaciju vakcine protiv koronavirusa koja bi, kako su saopštili, značila ogroman korak u borbi protiv pandemije.

Njihov zahtev američkoj Agenciji za hranu i lekove dolazi samo nekoliko dana nakon što su Fajzer i njihov nemački partner komapija Bajontek (BioNTech) predstavili rezultate finalne faze istraživanja koji pokazuju da je njihova vakcina pokazala 95 odsto efikasnosti u zaštiti od kovida 19.

Inače, akcije kompanije Fajzer skočile su za 2% a Bajonteka za čak 5% u svetlu vesti da bi njihova vakcina uskoro mogla biti na tržištu, čime su se dodatno podgrejale nade javnosti da je ovo prvi korak ka kraju pandemije koja je paralisala svet i ubila više od 1.3 miliona ljudi širom sveta.

Pročitaj i:

Inače, testiranja su pokazala da Fajzer vakcina sprečava razvoj i blagih i teških oblika kovida 19, a dobrovoljci koji su učestvovali u testiranju već su sa javnošću podelili svoja iskustva s ovom vakcinom protiv korone, navodeći umor i temperaturu kao prve nuspojave primanja leka.

U saopštenju Fajzera koje je objavljeno danas navodi se da kompanija očekuje zeleno svetlo FDA do sredine decembra nakon čega bi odmah počeli sa distribucijom ovih vakcina u Americi i drugim zemljama koje su ih naručile. Jedna od njih je i Srbija, koja je, prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, naručila 1.8 miliona doza ove vakcine.

To, međutim, nije jedina vakcina koja će biti u opticaju za građane Srbije, jer država dodatno pregovara i sa ruskim i kineskim kompanijama, rekao je Vučić nedavno.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar