Foto: Shutterstock

Pandemija koronavirusa zatvarala je i otvarala granice pojedinih zemalja za ulazak državljana Srbije zavisno od epidemiološke situacije. Građani Srbije trenutno bezuslovno, odnosno bez testa ili obaveznog karantina, mogu turistički da putuju u deo zemalja u okruženju ili na daleke egzotične destinacije.

Ako krenemo od najbližeg okruženja, građani Srbije mogu da putuju bez PCR testa i karantina u zemlje tzv. Malog Šengena.

Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza, uz poštovanje zdravstvenih mera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdrvlje Crne Gore.

Žabljak Foto: Shutterstock/sduraku

Bez ograničenja da naši građani mogu da uđu u Albaniju ili da prođu kroz tu zemlju. Režim ulaska je isti za sva lica bez obzira iz koje zemlje se dolazi u Albaniju.

Naši državljni mogu bez ograničenja sa teritorije Srbije da uđu u Bosnu i Hercegovinu ili da prođu kroz tu zemlju.

Jahorina Foto: Shutterstock/Stefan Popovats

Međutim, ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

I u Severnu Makedoniju možemo bez posedovanja negativnog PCR testa ili karantina, ali istovremeno, vlade te zemlje apeluje da se putovanja svedu na minimum i isključivo za neodložne potrebe.

Državljani Srbije mogu ući u Bugarsku bez negativnog PCR testa, ako dolaze iz Srbije ili država članica EU ili Šengenskog sporazuma.

Ukoliko ste krenuli malo dalje, možete do San Marina, pošto građani Srbije mogu da uđu u tu zemlju ili da prođu kroz nju uz obavezu prethodne prijave Ministarstvu inostranih poslova San Marina.

San Marino Foto: Shutterstock

Po dolasku u San Marino obavezno je podvrgavanje serološkom testu, a ako je test pozitivan lice se podvrgava molekuralnom testu i ukoliko rezultat bude pozitivan podleže kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

Pošto je za većinu zemalja Evropske unije nephodan PCR ili posebna dozvola koja se izdaje samo za poslovne posete, lečenje ili studiranje, onima koji su planirali turističko putovanje ostaju dalje egzotične destinacije.

Bez ograničenja naši državljani mogu da uđu na Jamajku, a pre putovanja neophodno je da se prijave na sajtu www.visitjamaica.com.

Slično je i sa Kolumbijom gde građani Srbije mogu da putuju bez PCR testa, uz prethodnu onlajn popunu formulara.

Kostarika Foto: Shutterstock

Državljani Srbije mogu da putuju u Kostariku uz obavezno popunjavanje obrasca “Pase de Salud” 48 sati pre dolaska na sajtu salud.go.cr. Takođe, potrebno je zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove lečenja u slučaju korone virusa.

Uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja državljani Srbije mogu da uđu u Meksiko, a po dolasku u tu zemlju dužni su da popune upitnik za identifikaciju faktora rizika na sajtu afac.hostingerapp.com.

Bez ograničenja naši državljani mogu da uđu i u Palau ili da tranzitiraju kroz tu zemlju, a neophodno je da prilikom ulaska popune formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu.

Foto:Keren Su/China Span / Alamy / Alamy / Profimedia

U Palau je zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili bili u tranzitu kroz Kinu (uključujući Hong Kong i Makao) ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene kovidom-19.

Državljanima Srbije je dozvoljen ulazak i u Pakistan, a na aerodromu se meri temperatura.

Državljani Srbije mogu da uđu ili da budu u tranzitu kroz Sudan bez testova, a putnici sa simptomima se upućuju u karantin.

Državljani Srbije mogu ulaziti u Tanzaniju. Ukoliko država polaska ili avio-kompanija kojom su doputovali traže negativan test kao uslov za putovanje, putnici su obavezni da pokažu rezultate testa prilikom ulaska u Tanzaniju.

Svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test.

Državljani Srbije mogu sa važećm vizom da uđu u Centralnoafričku Republiku ili da kroz nju prolaze, a testiranje nije potrebno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare