Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Zemni ostaci patrijarha srpskog Irineja ispraćeni su jutros iz Saborne crkve, gde su bili izloženi, u Hram Svetog Save na Vračaru. Tamo će patrijarh sutra biti sahranjen. Reporteri Nova.rs na licu mesta su pratili dešavanja vezana za odavanje počasti preminulom poglavaru Srpske pravoslavne crkve.

 

12.50 – Počelo opelo preminulom patrijarhu Irineju

12:20 Sprema se opelo

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

12:00 Vernici se okupljaju pred Hramom

11.40 Telo patrijarha uneto u Hram Svetog Save

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

11: 25 Hram Svetog Save spreman za sahranu patrijarha

Foto:TANJUG /SAVA RADOVANOVIC
Foto:TANJUG /SAVA RADOVANOVIC

11: 20 Kolona prati patrijarhov sanduk na putu do Hrama Svetog Save

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

11:15 Završena liturgija, iznesen sanduk

Foto:printscreen/RTS1

 

10:53 – Suze za patrijarhom, počast odaju i cele porodice sa malom decom

Matija ima 16 godina, kaže da će patrijarha Irineja pamtiti po skromnosti i dobroti. „Bio je naš pravoslavni otac“, kaže nam ovaj mladić. Masku je, kaže, nosio u crkvi i skinuo je odmah po izlasku.

Sa suzama u očima, obavijena maramom, ali bez maske iz hrama izlazi jedna žena koja kaže da će patrijarha pamtiti po svakoj njegovoj molitvi i izgovorenoj reči. „Pamtim da je pre dve godine rekao kako nas je malo u hramovima i da nas je više u bolnicama i zatvorima.

Nadam se da će njegove molitve učiniti da nas bude što više u hramovima“, kaže nam, ne želeći da pominjemo njeno ime.

Da odaju počast patrijarhu došle su i čitave porodice sa sasvim malom decom. Nisu bili raspoloženi za razgovor sa nama.

Foto:Bojana Milovanović/Nova.rs

 

Ispred Saborne crkve upoznali smo i Milanku koja ima 84 godine. Teško hoda, ali je došla da, kako kaže, po poslednji put poljubi patrijarhovu ruku. „Pamtiću ga po mnogo čemu, svemu dobrom. Mnogo mi je teško“,kaže nam kroz suze.

10:20 Vernici, uglavnom bez maski, celivaju sanduk

Veliki broj vernika okupio se u Sabornoj crkvi, pa iako se određeni broj njih trudi da poštuje epidemiološke mere, mnogi ne nose maske.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

10:00 Gardisti ispred crkve

9:40 „Brilijantan um“ i „veliki prijatelj Rusije“

„Brilijantan um, blago nama što smo ga imali“, kaže nam Miroslav Kesić. Dodaje da mu je žao zbog toga što patrijarh nije dočekao da osvešta hram Svetog Save, u koju je, kako primećuje, uneo ceo svoj život. Miroslav je penzioner, nosi masku i kaže da poštuje epidemiološke mere i u ovim okolnostima kada se došao da oda počast preminulom patrijarhu. „Štitim i sebe i svoju suprugu“, kaže nam Miroslav.

Jevgenija je Ruskinja koja živi u Beogradu i da oda počast patrijarhu došla je sa dve ćerke. „Bio je veliki prijatelj Rusije“, po tome će ga pamtiti. Kaže da je zbog pandemije samo na kratko došla da iskaže poštovanje patrijarhu. „Brinem se i čuvam se“, rekla nam je po izlasku iz Saborne crkve.

Medija ima 16 godina, kaže da će patrijarha Irineja pamtiti po skromnosti i dobroti. „Bio je naš pravoslavni otac“, kaže nam ovaj mladić. Masku je, kaže, nosio u crkvi i skinuo je odmah po izlasku.

9:30 Vernici neće moći da celivaju telo

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da će se tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja, koji će biti održan u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, SPC striktno pridržavati mera koje su zbog epidemiološke situacije u propisali nadležni državni organi.

Takođe, neće biti dozvoljeno celivanje tela preminulog patrijarha. 

9:20 Počela sveta liturgija

U Sabornoj crkvi u Beogradu počela je sveta liturgija povodom Aranđelovdana, slave Crkve, nakon čega će biti održan pomen patrijarhu Irineju.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

9:15 Trasa procesije

Zemni ostaci patrijarha Irineja danas će iz Saborne crkve, gde su doneseni jutros, biti prebačeni u Hram Svetog Save na Vračaru. Zato se u strogom centru Beograda danas očekuju povećane gužve i zatvaranja pojedinih ulica.

Ovde pogledajte najavljenu trasu procesije.

9:00 Okupljaju se građani

Filip Peiljković došao je da oda počast patrijarhu kojeg vidi kao simbol tolerancije. „Jednostavno, ja sam ga voleo“, kaže nam Filip, koji se štiti maskom u bojama srpske trobojke. „Ne plašim se, poštovao sam distancu i imam masku“, kaže nam po izlasku iz Saborne crkve.

Suzana Milićević kaže da je za nju patrijarh i dalje živ i da će ostati da živi. Nosi masku, a virusa se ne plaši. „Ovo je, ipak, sveto mesto. Ovde i Bog pomaže“, kaže ona za naš portal.

8:30 Telo patrijarha dočekali su crkveni velikodostojnci i vojska.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, preminuo je od posledica koronavirusa. Ovu informaciju, najpre je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu, da bi potom informaciju potvrdila i SPC na svom zvaničnom sajtu.

Patrijarh se od se od 4. novembra lečio na VMC (Vojnomedicinskoj akademiji na Karaburmi). Iako se najpre činilo da patrijarhovo stanje ide ka izlečenju, njemu je u poslednja dva dana naglo pozlilo: u poslednjim satima borbe sa bolešću bio je priključen na respirator. U Beograd je stigao mitropolit dabrobosanski  Hrizostom Jević, vladika koji će upravljati Srpskom pravoslavnom crkvom, sve do izbora novog patrijarha.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare