Foto:Ivan Popović/Nova.rs

Početak školske godine donosi potpune novine za sve. I za decu, roditelje, ali nastavnike. Nastava će se odvijati u grupama, uz obavezno nošenje maske. Časovi će trajati 30 minuta, pa će učenici u proseku u školi biti oko dva i po sata. Praktično, reč je o kombinovanom modelu, prema kojem će se nastava odvijati u školi, uz korišćenje onlajn vežbe, s tim što će se provera znanja izvoditi u školama.

„Polovina od ukupnog broja đaka, a to je u našem slučaju oko 200, ići će na nastavu u jednoj smeni. Odeljenja smo podelili u grupe A i B. Pa će tako, u prvoj smeni biti A grupe nižih i 5. i 6. razreda, a u drugoj smeni B grupe nižih i 7. i 8. razreda. Razredi od 5. do 8. se smenjuju po danima. Tako će A grupa u toku nedelje ići ponedeljkom, sredom i petkom, a B grupa utorkom i četvrtkom, a onda će se sledeće nedelje rotirati“, objašnjava Jelena Stefanović, direktorka OŠ „Živan Maričić“ iz Kraljeva.

Direktorka Jelena Stefanović Foto:Nova.rs

Prema njenim rečima, u pauzama između dve smene, uradiće se kompletna dezinfekcija prostora, odnosno učionica. Stefanović kaže da škola ima potpunu autonomiju kada je reč o tome koliko će vremena potrošiti na dezinfekciju. Sredstva obezbeđuju škole, kao i zaštitne maske za nastavno i pomoćno osoblje.

„Najviše polemike i jeste bilo oko nošenja maske. Obavezno je nošenje, ali moram da napomenem da dete može da spusti masku sa lica ukoliko ćuti i samo sluša nastavu. Zatim, neće ići sva deca u isto vreme na veliki odmor, jer je raspored klizni i ne poklapa se odmorima. Kolektivni sportovi nisu dozvoljeni, kao ni grupno pevanje na času muzičkog“, kaže direktorka Stefanović.

Prostorija za izolaciju

U slučaju da učenik dobije povišenu temperaturu ili pokaže simptome koji liče na infekciju, dete će se odmah izolovati u prostoriju koja je za to namenjena. Zatim se obaveštavaju roditelji, kako bi došli u školu i preuzeli dete.

„Roditelji su obavešteni kako da se ponašaju. Znači, njihova je odgovornost da detetu pre polaska u školu izmere temperaturu, ili da ukoliko primete da se dete ne oseća dobro, odluče da ga ostave kod kuće“, kaže Stefanović.

Novi Pazar

Nastava u novopazarskim školama počeće uobičajeno 1. septembra po modelima koje je ranije predložilo Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Sve škole u Novom Pazaru počeće da obavljaju nastavu ovog datuma izuzev Srednje Medicinske škole “Dva heroja” i Osnovne škole “Bratstvo”. Iz Gradskog veća je za naš portal rečeno da će Osnovna škola “Bratstvo” početi sa radom 21. septembra, zbog radova na rekonstrukciji i nadogradnji ove škole, dok će Srednja medicinska škola, koja je bila pretvorena u kovid bolnicu, početi sa radom nedelju dana ranije.

Za naš portal potvrđeno je i da će nošenje maski biti obaveza u svim školama i da će njihova kupovina biti obaveza roditelja. Grad je obezbedio dovoljno dezinfikcionih sredstava i maski za radnike i nastavnike u školama, tako da se školska godina organizaciono dočekuje spremna.

Majdanpek

U Majdanpečkim osnovnim i srednjim školama, prema rečima nadležnih, sve je spemno za početak školske godine.

„Spremni smo za početak. Nastavu smo organizovali u tri smene, odvojeno deca kod učiteljica i odvojeno deca starijih razreda. Imamo dovoljno prostornih uslova za realizaciju nastave. Nismo imali poteškoća, sve kolege su uzele učešće i sada se radi na pripremama nastave, kako u učionicama tako i na daljinu“, kaže Marko Cokić direktor OŠ „Velimir Markićević“.

Foto:Ivan Popović/Nova.rs

„Uz pomoć lokalne samouprave obezbedili smo dovoljnu količinu sredstava za dezinfekciju“, dodao je Cokić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar