Spomenik Stefanu Nemanji
Foto: Printscreen RTS

Spomenik velikom srpskom županu Stefanu Nemanji, koji će biti postavljen na Savskom trgu, na putu je ka Srbiji, pošto su iz Rusije krenula četiri kamiona u kom su njegovi delovi. Pogledajte kako spomenik izgleda izbliza.

Spomenik će, prema najavama, biti visok 24 metra što je visina jedne sedmospratnice ili jedne četvrtine Beograđanke, a  težak je 68 tona.

Spomenik Stefanu Nemanji
Foto: Printscreen RTS

Kako je objasnio ruski skulptor Aleksandar Rukavišnjikov gigantski spomenik, napravljen u bronzi, presečen je na delove kako bi se lakše dopremio do Srbije, gde će ponovo biti sklopljen, ispoliran i patiniran.

On je naveo da je na izradi spomenika rađeno oko godinu i po dana i u tome je učestvovala cela brigada majstora – učenika i saradnika Rukavišnjikova – skoro 120 ljudi različitih profila.

 

Spomenik Stefanu Nemanji
Foto: Printscreen RTS

 

Figura Nemanje u carskoj odori iz njegovog vremena stajaće na napuklom vizantijskim šlemu, koji se na četiri kraka oslanja na zemlju i odakle se pomalja vladarsko žezlo.

Spomenik Stefanu Nemanji
Foto: Printscreen RTS

 

Izrada ovog spomenika izazvala je veliku buru u stručnoj javnosti. Istoričari su saglasni da je veliki župan Stefan Nemanja zaslužio da ima spomenik, ali ocenjuju da je ovaj spomenik megalomanski promašaj i da će predstavljati još jedno ruglo srpske prestonice.

„Ovo će biti faraonski spomenik. Čini mi se da je to priprema za spomenik budućem šefu, jer bi on, verovatno, želeo da ima takav spomenik. Ti spomenici su neviđeno veliki i nemaju nikakav odnos prema čoveku. To je nešto nadljudsko i zato kažem da je faraonski. To je nešto što izlazi iz kodeksa normalnih spomenika, ne samo po izgledu nego po svojoj pretencioznosti“ ocenila je istoričarka Irina Subotićeva za Nova.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Svi komentari (12)