Ritopek kuca Veljka Belivuka Velje Nevolje
Foto:MUP Srbije

DNK povređenih u nekom krivičnom delu ostaje neograničeno na predmetima kojima je to delo izvršeno, ali utvrđivanje kome pripada može biti nepricizno ukoliko je pomešano više DNK, pojasnili su forenzičari govoreći o navodima da su u industrijskoj mašini za mlevenje mesa koju je koristila kriminalna grupa Veljka Belivuka pronađeni ljudski tragovi.

Forenzičar Oliver Stojković kaže da biloški materijal svake osobe, pogotovo povređene u nekom krivičnom delu, može biti sačuvan i hiljadama godina ako su uslovi sredine adekvatni za čuvanje, a podrumske prostorije nisu loše za to.

„Podrumske prostorije su dobri uslovi za čuvanje bilo kog biološkog materijala, pa i ljudskog“, rekao je Stojković za TV K1.

Forenzički genetičar Dušan Keckarović pojašnjava da u mašini mogu biti i životinjski tragovi jer je to industrijska mašina za mlevenja mesa te da je potrebno pronaći i izdvojiti humane, odnosno ljudske tragove.

„Našli ste trag tkiva, snimili, izolovali DNK, dobili genetički profil, humani materijal, pa ste ga upoređivali. U tom smislu imate proceduru“, dodaje.

Prema njegovim rečima, ako se pronađu tragovi krvi, potrebno je prvo dokazati da su to tragovi krvi, pa raditi DNK analizu i dobiti rezultate, međutim ukoliko postoje mešano tragovi, onda je teže sa sigurnošću utvrditi kome DNK pripada.

„Teško je iznad četiri osobe da dobijete statistiku kojom sa sigirnošću možete da potvrdite da je to nečiji trag. U mešanom tragu imate problem, morate da dokažete čija je ta krv“, kazao je Keckarović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)