Foto: Nova.rs

Dok iz Zavoda za javno zdravlje Kraljevo kažu da je voda potpuno ispravna za piće i da izlivanje jalovišta iz rudnika Trepča u Ibar nije ugrozilo bunare sa pijaćom vodom u Kraljevu, građani su ponovo sumnjičavi. Plaše se da je jedna količina metala, završila u cevovodima.

Kraljevčani, koji su se pre 35 godina suočili sa prvim akcidentom sa fenolima u Ibru, više nikome ne veruju. Zato danas čim počne da se priča o tome da se nešto dešava u Ibru, dobar deo je onih koji odlaze na alternativne izvore, ili počnu da kupuju pijaću vodu u prodavnicama. Crv sumnje se ponovo pojavio pre desetak dana kada se u gornjem toku Ibra, u Leposaviću, izlilo jalovište.

„Iskreno, kombinujem. Koristim vodu sa česme, ali i kupujem flaširanu. Čula sam da to jalovište nije ugrozilo ovu vodu za piće. Ali, mi uvek imamo strah od toga da ćemo piti lošu vodu, i da ćemo morati da punimo balone iz cisterni“, priča Mila Branković iz Kraljeva.

Višedecenijsko nepoverenje u ispravnost vode za piće se ustalilo, a u ovim situacijama jedino zadovoljno ruke trljaju trgovci.

Slavoljub Brkušanin, provodi često vreme pored Ibra, pecajući. Kaže da je primetio da je riblji fond u reci smanjen.

„Ulovio sam ribu, skobalja. Delovala mi je tog trenutka lepa i zdrava. Kada sam je doneo kući, ona je toliko smrdela iznutra da sam je bacio. Verovatno da ima nečega u vodi što truje ribu“, kaže Brkušanin.

Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, rekao je za N1 da je voda za piće potpuno ispravna, i da nema bojazni od toga da su metali iz jalovišta završili u bunarima za piće.

Foto: Nova.rs

„Kraljevčani piju ispravnu vodu. I ona je izuzetnog kvaliteta. I to mogu odgovorno da tvrdim. Nepotrebno je izlagati se dodatnom trošku. Kupovati vodu ili je uzimati sa alternativnih izvora koji pri tom ne kontrolišu, a mogu biti i izvori zaraza. Građani će uvek biti obavešteni o tome da li je voda ispravna ili ne. U slučaju da ne bude, spremi ćemo alternativno snabdevanje“, kaže Macan.

Dodatni problem Ibra, poslednjih godina predstavlja smeće. Reč o divljim deponijama koje se nalaze uzvodno sve do Raške. Pri svakom većem vodostaju, gomila tog smeća na kraju završi na obalama u centru Kraljeva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar