Jovan Dimkić Foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Nedavno izlivanje jalovine sa jalovišta u Leposaviću nije prouzrokovalo nikakvu ekološku katastrofu, ili bilo kakvo zagađenje u širem području nizvodno u vodotoku reke Ibar. Kvalitet Ibra nije ni ugrožen, ni smanjen. Javnost koja je bila uznemirena i zabrinuta, može ovom prilikom da odahne i da se oslone na izveštaje stručnih nadležnih ekipa, a ne zlonamernih pojedinaca i medija koji su napumpali ovu stvar do neslućenih razmera, predstavljajući je kao ekološku katastrofu, što na sreću nije i ne bi smelo da do toga i dođe, poručio je danas u Leposaviću generalni direktor RMHK Trepča Jovan Dimkić.

Na konferenciji za medije predstavio je više izveštaja – od izveštaja Trepčine ekološke službe, spominjući i izveštaje Higijenskog zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, nalaze Nezavisne komisije za rude i minerale iz Prištine, do izveštaja stručnjaka iz Bora, koji su boravili prethodnih dana na terenu, izvršili inspekciju i dali takođe svoj nalaz 18. januara, dodajući da je između ostalog proveravan i vodotok Ibra u rasponu od nekoliko dana i to na desetak mesta – od Kosovske Mitrovice do Raške, prenosi KoSSev.

Dobijena dozvola za nastavak rada još juče, ali želimo da ojačamo branu

U izveštaju Trepčinih kolega iz Bora potvrđuje se i da je izvršena inspekcija nadležnih organa iz Prištine, pre svega Nezavisne komisije za rude i minerale, od kojih je juče u 15 časova stigla dozvola za nastavak rada flotacije, u šta spada i nastavak odlaganja jalovine na deponiju.

Ipak, uprava Trepče je odlučila da ne započne svoj rad uprkos dozvoli i svim pozitivnim izveštajima, koje je Dimkić danas izlistao, dok sami stručnjaci ovog kombinata ne izvrše ojačanje brane.

Foto: Printscreen/YouTube/kossev

„Jednostavno, pristupićemo par dana nekom neophodnom remontu koji se inače redovno dešava na svaka dva meseca, periodično otprilike, i nakon toga krenućemo sa normalnim proizvodnim aktivnostima. Za to vreme radićemo na dodatnom ojačavanju brane opet uz korišćenje isključivo naše teške mehanizacije i nadzor naših stručnjaka“, kazao je.

Dimkić je dao detalje i o ispitivanju kvaliteta vode u Ibru, koju je sprovela stalna ekološka služba pri ovom kombinatu, naglašavajući da se ono poklapa i sa ispitivanjima koja se vrše pri Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici.

„Mi imamo vrlo detaljne rezultate (uzoraka) sa desetak mesta, dva ili tri dana koji su uzimani. I juče su uzeti uzorci ispitivanja vode u reci Ibar i takođe u opštini Raška na nekoliko mesta i svi oni pokazuju da se ne radi ni o kakvom zagađenju koje je prouzrokovano ovim događajem“, kazao je.

Dimkić je objasnio danas javnosti da je vodotok Ibra „regularno kontaminiran“, odnosno „blago kontaminiran“, ali ne zbog ovog akcidenta i da je u pitanju zagađenje koje se nalazi u granicama dozvoljenog.

Ta kontaminacija se, kako je objasnio na osnovu redovnih izveštaja Trepčine službe za ekologiju koji se rade tokom proteklih godina, uključujući i najnoviji, registruje u blizini jalovišta koja postoje i u mitrovičkoj i zvečanskoj opštini, da bi nakon prolaska Ibra pored jalovišta, ona opala.

Zagađenje reke se dešava posebno u vreme obilnih atmosferskih padavina – kiša i otapanja snega, kada se jalovina na svim ovim jalovištima spira, te se tako određena količina teških metala izliva u Ibar.

Zaključak: Nema ekološke katastrofe, mediji i zlonamerni pojedinci napumpali

„Prema tome, vrlo argumentovano, na osnovu mišljenja ne jedne stručne ekipe, nego više njih, ovlašćenih ljudi i nadležnih inspekcija, izveo bih jedan zaključak, a to je da na osnovu svih naših saznanja i dosadašnjih analiza, kao i izveštaja stručnih i nadležnih ekipa koje sam napomenuo, možemo da kažemo da izlivanje materijala, to jest, jalovine jalovišta u Leposaviću nije prouzrokovalo nikakvu ekološku katastrofu ili bilo kakvo zagađenje u širem području nizvodno u vodotoku reke Ibar“, naglasio je generalni direktor Trepče.

Posebnu kritiku na to što je javnost uznemirena, uputio je, kako je kazao, medijima i „zlonamernim pojedincima“ koji su „napumpali ovu stvar do neslućenih razmera“, tako što su je „predstavili kao ekološku katastrofu“.

Dimkić iznosi predviđanje da će se sa proizvodnjom rude u Belom Brdu i Crncu nastaviti za dva dana, čim se bude brana ojačala, odnosno proširio gornji obod.

On takođe dodaje, da uprkos pauzi, neće se gubiti na efikasnosti rada kombinata, jer su flotacijski kapaciteti veći i mogu da prerade kompletnu količinu rude iz rudnika Crnac i Belo Brdo, te da će se nadoknaditi lako period stajanja.

Dimkić je i danas podsetio na to da je veći deo Leposavića orjentisan ka radu u Trepči, da se radi o teškoj industriji, ali da ovaj kombinat vodi računa o zaštiti životne sredine.

Usled loših atmosferskih uslova 17. januara došlo je do probijanja gornjeg nasipnog dela brane u dužini od 2.5 do 3 metra, na deponiji za odlaganje jalovine floatacije u Leposaviću i izlivanja jalovine u vodotok reke Ibar.

Kako je dan kasnije potvrđeno iz Kombinata Trepča, širenje pukotine i dalje izlivanje materijala je pravovremenom reakcijom zaustavljeno. Tada je i najavljeno da će uskoro biti sačinjen izveštaj o pričinjenim posledicama na ekosistem uz analizu vode u reci Ibar, te da je ekološka služba Instituta Trepče takođe pristupila uzorkovanju vode u sklopu redovnih ispitivanja.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu kroz koji protiče reka Ibar, Aleksandar Macan, potvrdio je takođe dan nakon izlivanja jalovine da je voda u Kraljevu ispravna te da su preduzeli sve mere da tako i ostane.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar