Autor Ratko Femić Foto: Nova.rs

Urednik portala Nova.rs Ratko Femić izjavio je u Novom danu da je u našoj zemlji ugrožena sloboda medija, ali je ocenio da "ipak ima slobodnih redakcija". "Sloboda u ovoj zemlji nije nešto što vam je tek tako dato, za to se treba izboriti", istakao je Femić.

On je un intervjuu za N1, povodom godinu dana od pokretanja portala Nova.rs, naveo da je u proteklom periodu bilo mnogo izazova.

„Prošlo je godinu dana od kada je pokrenut portal „Nova.rs“ i bilo je mnogo događaja, izazova i problema. Čini nam se kao da je prošlo mnogo više vremena, kao da su prošle bar tri godine. U Srbiji je sloboda medija ugrožena, ali ipak ima slobodnih redakcija. Sloboda u ovoj zemlji nije nešto što vam je tek tako dato, za to se treba izboriti“, poručio je Femić.

On je dodao da je redakcija ovog portala izložena svakodnevnim pritiscima, od vladajućih struktura do stranih tajkuna.

„Da ima išta što je nezakonito u poslovanju naših firmi i redakcija, mi sigurno sada ne bismo poslovali. Pogledajte monopol ove vlasti i koliko su ušli u sve društvene pore. Da li je iko toliko naivan da misli da postoji neko moćniji od njih, da bi mogao da se provuče i da radi nešto nezakonito“, zapitao je Femić. Ističe da su televizije N1 i Nova S, kao i portali Nova.rs i N1 „ostrvca u okeanu podobnih i režimskih medija“, kao i da na njima jedino „istina može da se probije“.

„Moramo da budemo hrabri i jako profesionalni. Moramo mnogo više da radimo da bi došli do nekih informacija, i da ih objavimo“, rekao je on. Navodi da  čitaoce najviše zanimaju teme koje se tiču zdravlja građana i teme koje se tiču pandemijske krize. Komentarišući nove mere Kriznog štaba, on je ukazao na nedostatak mnogih informacija i istakao da mi u ovoj situaciji „mnoge stvari ne znamo“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Imali smo i po sedam hiljada zaraženih i po 50 ili 60 žrtava, pa nisu ovako stroge mere uvođene. Kada pogledamo procenat zaraženih i umrlih kod nas i u drugim zemljama, vidimo da je kod nas taj odnos mnogo manji. Imamo mnogo manje umrlih. Ja u to ne verujem. Verujem da imamo mnogo više zaraženih i mnogo više umrlih, inače, zašto bi smo dolazili u ovu situaciju da ponovo pooštravamo mere“, zapitao je Femić.

Ukazuje i da nije problem u merama, već u njihoviom sprovođenju. Uveren je da su se postojeće mere sprovodile kako treba, ne bismo došli u situaciju da se epidemiološke mere ponovo pooštravaju.

„Kažu da je juče na Starom Sajmištu razbijena jedna korona žurka, a koliko je ukupno bilo korona žurki u Beogradu? Uveren sam da smo bolje kontrolisali te mere, ne bismo bili u ovoj situaciji“, istakao je urednik portala Nova.rs.

Kao razlog za sumnje u zvanične podatke, navodi vest da smo pre nekoliko dana imali zvanično 15 osoba umrlih za 24 sata, dok je u tom danu, samo u Kraljevu, umrlo pet pacijenata.

„Tu nešto ne štima“, uveren je on i podseća na istraživanje novinara BIRN-a iz polovine prošle godine, u kome je objavljeno da su postoje paralelni podaci o zaraženima i umrlima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare