Protest protiv izgradnje fabrike guma Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Centar za lokalnu samoupravu ocenio je da je studija o proceni uticaja na životnu sredinu planirane fabrike guma „Ling Long“ u Zrenjaninu nepotpuna i nezadovoljavajuća i upozorio da bi to moglo da dovede do ekocida u toj sredini.

„Proizvodnja guma neminovno prouzrokuje skok u koncentraciji cink-oksida u vazduhu, te je  negativan uticaj na životnu sredinu izvestan. U toku realizacije projekta dolaziće do emisije otpadnih gasova, a iz proizvodnih pogona očekuje se ispuštanje ksilena, kao i ugljovodonika bez metana, praškastih materija i neprijatnih mirisa. U studiji o proceni rizika navodi se da se u sistem javne kanalizacije ispuštaju prečišćene otpadne vode zadovoljavajućeg kvaliteta, ali bez navođenja hemijskih supstanci koje će se nalaziti u njima“ objašnjava se u saopšenju.

U  daljim fazama izgradnje objekata, kako se dodaje, u vazduhu će se „povećati količina polutanata: ugljen monoksida, otrovnog gasa čije su mešavine sa vazduhom zapaljive; sumpor dioksida, kao i čađi“.

„Pored opterećanja životne sredine u Zrenjaninu, koji već godinama ima i problem sa pijaćom vodom, pogon fabrike guma Ling Long je planiran na samo 2 kilometra udaljenosti od specijalnog rezervata prirode ‘Carska bara’, u kom se nalazi čak 207 zaštićenih vrsta ptica, te stoga sam odabir lokaliteta ukazuje na ekocid“ ističe CLS.

Zahtevaju od nadležnih organa da se studija o uticaju na životnu sredinu dopuni, jer ugrožavanje zdravlja ljudi, oranica i rezervata prirode nikome ne sme biti  prihvatljivo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar