Foto: NOVA S

Pokret "1 od 5 miliona" saopštio je danas da je uputio dopis poslanicima Evropskog parlamenta kako bi ih obavestio o teškom zagađenju vode i vazduha u istočnoj Srbiji koje proizvodi kineska kompanija Ziđin, ali i o realnoj pretnji po imovinu građana Majdanpeka koji strahuju da će ih Ziđin izbaciti iz njihovih domova da bi eksploatisao rudu.

U dopisu se navodi da bi Evropski parlament trebalo da bude zabrinut za alarmantno zagađenje životne sredine u Srbiji, u državi na tlu evropskog kontinenta, te da se na to ne sme gledati kao na lokalni problem jer zagađenje vode i vazduha ne poznaje nacionalne granice.

Povezane vesti:

„Posledice teških zagađenja usled nekontrolisanih industrijskih projekata kineske kompanije vrlo lako mogu da se preliju iz Srbije na ostatak evropskog kontinenta čiji smo svi mi stanovnici“, upozorava „1 od 5 miliona“.

Pored straha za zdravlje usled teških zagađenja, ljudi u istočnoj Srbiji, pre svega u Majdanpeku, suočavaju se i sa pretnjom izbacivanja iz vlastitih domova, navodi se u dopisu evroparlamentarcima.

Pokret ističe da je aktuelna vlast u Srbiji pod plaštom prodaje rudnika, kineskoj kompaniji faktički poklonio i sve ono što je bilo u vlasništvu majdanpečkog rudnika, uključujući i stanove rudara koji su ih sami i izgradili pre više decenija izdvajajući od svojih ličnih dohodaka.

Onim porodicama koje su još u procesu otkupa, preti realna opasnost da će ih Ziđin, izbaciti na ulicu, kako bi mogao da sruši stambene objekte i kopa rudu ispod njih.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar