Karlo Montičeli i Marko Blagojević Foto:srbija.gov.rs

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević i guverner Razvojne banke Saveta Evrope Karlo Montičeli potpisali su danas u Parizu sporazum o grantu u iznosu od 35 miliona evra za izgradnju dečje bolnice "Tiršova 2".

Blagojević i Montičeli su poručili da se nastavlja saradnja koju Vlada Srbije ima sa Razvojnom bankom Saveta Evrope i istakli da donacija Evropske unije obezbeđuje trećinu potrebnih sredstava za izgradnju „Tiršove 2“, navodi se u saopštenju.

„Činjenica da je ovo najveća donacija koju je EU ikada odobrila za jedan projekat, govori u prilog tome na koji način vidi njegov kvalitet i značaj, ali i Srbiju kao partnera“, kazao je Blagojević.

Dečja bolnica „Tiršova 2“, kako je najavljeno, imaće više od 66.000 kvadratnih metara, 11 nivoa, oko 300 kreveta, savremenu opremu, kao i efikasniji sistem grejanja, klimatizacije i ventilacije.

Prema rečima Blagojevića, radovi na temelju bolnice „Tiršova 2“ su završeni i očekuje se da izgradnja počne do kraja proleća, a prvi pacijenti trebalo bi da budu primljeni do kraja 2026. godine.

Zdravstvena zaštita po kvalitetu i komforu biće takva da će objekat moći da stane „rame uz rame“ sa bolnicama takve vrste u svetu, rekao je Blagojević.

BONUS VIDEO: Gužva na Institutu za onkologiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar