"Srpske fabrike na ugalj šire ogromne količine otrovnih gasova diljem celog regiona decenijama, čime uzrokuju stotine preranih smrt na Zapadnom Balkanu i u EU. Sada su konačno pred sudom, zahvaljujući NVO aktivistima". Ovim rečima "Meta", jedan od najrelevantnijih portala o ekološkim pitanjima u Evropi, započinje tekst o tužbi koju je RERI podneo protiv Elektroprivrede Srbije pred Višim sudom u Beogradu.

„Meta“ je inače njuz portal organizavije EEB – najveće mreže građanskih organizacija koje se bave ekološkim pitanjima u Evropi, a koja se trenutno sastoji od 160 članica koje rade u više od 35 države EU i njoj susednih zemalja. Mreža, kako se precizira na portalu, okuplja oko 30 miliona aktivista i podržavalaca.

Šta se navodi u tekstu?

U izveštaju o pomenutoj tužbi – o kojoj je pisao i portal Nova.rs –     v    navodi se da fabrika kojom upravlja EPS ispušta otrovne gasove šest puta veće od limita određenog domaćim i međunarodnim zakonodavstvom.

„Srpske elektrane su među najvećim emiterima sumpor dioksida (SO2) i predstavljaju rizik za javno zdravlje i ekonomiju celog kontinenta. Ovaj štetni gas ispušta se sagorevanjem uglja, što doprinosi formiranju kiselih kiša i PM čestica i predstavlja značajnu opasnost po zdravlje ljudi  i okolinu“, navodi se u tekstu.

U tekstu se dalje navodi da fabrike ugrožavaju ne samo srpsko i stanovništvo okolnih zemalja, već i država EU, poput Nemačke i Francuske. Kao deo energetske zajednice, Srbija je, podseća se, dužna da smanji emisiju gasa do kraja 2027, ali država za sada nije preduzela nikakve korake u tom pravcu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Samo elektrane Kostolac i Nikola Tesla (TENT) emituju više SO2 nego bugarske, češke, francuske i poljske fabrike zajedno“, navodi se u tekstu.

Poteškoće koje Srbija ima u procesu poštovanja normi energetske zajednice takođe otežavaju i pregovore sa EU, navodi se u izveštaju.

„Prošle nedelje, 26 poslanika Evropskog parlamenta upozorilo je na prekograničnu štetu koju čine kineske fabrike teške industrije u Srbiji, uključujući Kostolac. Poslanici su zahtevali od Evropske komisije da podseti srpsku Vladu da poštuje svoje zakone i pravila EU“, navodi se u tekstu.

zagađenje vazduha nerp
Foto: Medija centar Beograd / Jovan Rajić, RERI

Kako je sredinom nedelje za Nova.rs rekao Jovan Rajić, predsednik Upravnog odbora Regulatornog instituta za obnovljivu energiju (RERI), od ovog javnog preduzeća zahteva se samo jedno – da prestane da truje građane Srbije.

Advokat Rajić objašnjava da je RERI više od godinu i po dana prikupljao dokaze – dokumentaciju od Elektroprivrede Srbije, Ministarstva za zaštitu životne sredine, a koristio je i zvanične izveštaje EPS-a i Agencije za zaštite životne sredine (SEPA), kao i izveštaje koje je SEPA slala Evropskoj agenciji za zaštitu životne sredine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare