rnk vakcine treća doza
Vakcinacija građana na Beogradskom sajmu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Dok v.d. direktora Opšte bolnice Čačak dr Miroslav Sretenović kaže da se ne oseća smirivanje epidemiološke situacije u tom gradu, šef Radnog tima za praćenje epidemije u tom gradu dr Mihailo Luković, po tvrdnjama brojnih Čačana, blizak prijatelj gradonačelnika, smatra suprotno.

Naime, prema Lukovićevoj oceni, epidemiološka situacija je znatno bolja u odnosu na pre, kako je izjavio, desetak, petnaestak dana, ali je poražavajuća činjenica da se mali broj građana javlja za prvu dozu vakcine.

„Oni koji treba da prime drugu, odnosno treću dozu cepiva su veoma odgovorni i ažurni. Takođe, podatak da se u Gornjem Milanovcu i Ivanjici smanjuje broj ležećih pacijenata deluje ohabrujuće, pa je samim tim manji pritisak na zdravstvene ustanove“, rekao je on napomenuvši da se trend zaražavanja kod dece kreće do dvadesetak. Luković je, takođe, naveo da je popustio pritisak u kovid ambulantama.

„Kada su u pitanju pregledi u opštoj praksi, njih je mnogo manje nego što je bilo pre petnaest dana. Iskreno se nadam da će, kada se broj novoinficiranih počne smanjivati ići veoma brzo. U normalnim uslovima to bi trebalo da ide strmoglavom brzinom, međutim, korona nas je mnogo puta dematovala i ne bih da dajem prognoze, a očekujemo da će ovaj talas najkasnije za dve do tri nedelje da se smiri u potpunosti“, izjavio je dr Luković.

dr Mihailo Luković Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Za razliku od njega, dr Miroslav Sretenović navodi da ne primećuje značajan pad broja novoinficiranih, jer samo na današnji dan u bolnici je hospitalizovano 143 pacijenata, od kojih je petnaestoro u respiratornom centru, a jedan oboleli je priključen na mehaničku ventilaciju.

Prema njegovim rečima, na dnevnom nivou se obavi oko 150 pregleda pacijenata koji sumnjaju na infekciju koronavirusom.

„Od njih najčešće deset odsto moramo da primimo u bolnicu, a svakodnevno je 30 procenata zaraženih u odnosu na broj testiranih. Prema mom mišljenju to su visoki brojevi i nikako ne možemo reći da smo zadovoljni situacijom. Neretko se desi i smrtni ishod ljudi koji su starosne dobi od četrdeset do pedeset godina i zato apelujem na sugrađane da se vakcinišu“, poručio je Sretenović i pozvao trudnice da to učine posle trećeg meseca trudnoće.

Dr Miroslav Sretenović Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Kada je u pitanju imunizacija, istog stava je i dr Aksentije Tošić, direktor Zavoda za javno zdravlje Čačak. On je naveo da na dnevnom nivou prvu dozu primi između 50 i 100 osoba, ali je mnogo veći broj onih koji želedrugu, ili pak, treću.

„Jedini način da se stabilizuje epidemiološka situacija je da se što više sugrađana vakciniše“, istakao je on podsetivši da su stigle i vakcine protiv sezonskog gripa. On je pozvao Čačane da izvrše imunizaciju, jer, kako je ocenio, ne bi ni malo bilo dobro da se oboli istovremeno od koronavirusa i sezonskog gripa.

dr Aksentije Tošić Foto: Ljubica Sokić

Prema podacima ZZJZ koronavirus potvrđen je kod 113 osoba iz Čačka, 38 iz Gornjeg Milanovca,14 iz Lučana i 13 iz Ivanjice, a ukupno je testirano 557 lica.

U kovid paviljonima čačanske bolnice u minulom danu preminula su tri pacijenta. Borbu sa koronavirisom izgubili su osoba muškog pola i žena iz Čačka starosti 65, odnosno 89 godina i osamdesetjednogodišnji muškarac iz Lučana.

U protekla 24 sata primljeno je 13 pacijenata sa simptomima koji ukazuju na moguću infekciju kovodom 19, a njih petoro je upućeno na kućno lečenje. Na odeljenju pedijatrije hospitalizovano je dvoje dece, dve pozitivne trudnice na ginekologiji, a tri lica sa povredama nalaze se u izolaciji na odeljenju hirurgije. U prijemno-trijažnoj ambulanti čačanske bolnice juče su obavljena 153 pregleda, od kojih je bilo 79 prvih.

Inače, od polovine jula na području Moravičkog okruga, prema zvaničnim podacima, od posledica zaraze koronavirusom preminulo je 114 osoba. Čak 83 je iz Čačka, jedna iz Gornjeg Milanovca, deset iz Lučana i 20 iz Ivanjice.

Bonus video – Uticaj koronavirusa na miris

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar