Foto: N1

Mislim da građani treba da uzmu stvar u svoje ruke, da brinu o sopstvenom zdravlju, jer kapaciteti države nisu dovoljni i bližimo se momentu, mada se istovremeno nadam da do njega neće doći, kada država neće moći da odgovori na zdravstvene potrebe u kontekstu pandemije, ocenio je epidemiolog Predrag Đurić.

Đurić je za nedeljnik Vreme istakao da ne misli da vlast i Krizni štab za suzbijanje kovida 19 žele nešto loše građanima, „čak daju svoj maksimum u ovoj situaciji“, prenosi N1.

Ova epidemija je indikator, neka vrsta rekapitulacije zdravstvenog sistema. Gde god zagazite boreći se sa pandemijom, vi nailazite na ogroman ponor i to je ono što nas razlikuje od većine evropskih država, predočio je Đurić.

Nije mi lako to da kažem, rekao je Đurić, ali čini mi se da je Krizni štab u proteklom periodu donosio odluke koje predstavljaju svojevrsni ustupak vlastima, ali ne raspolažem sa dovoljno argumenata da kažem da je to učinjeno zbog izbora.

„Normalnost“ nije smela da se proglasi odjednom, to fingiranje normalnosti nije smelo da se dogodi, smatra Đurić.

On je ocenio da mere koje su sada na snazi nisu delotvorne i ne shvataju se ozbiljno, pre svega zato što vlast šalje kontradiktorne poruke građanima.

Ako se pojavite na nekoj konferenciji bez maske, ako u zatvorenom prostoru desetoro ljudi nosi maske, a predstavnik naše vlasti je ne nosi – kakva je poruka koja se šalje, upitao je Đurić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare