Freking, hidraulično frakturiranje, Gazprom, Gasprom
Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV/Shutterstock

Ekološki ustanak saopštio je danas da kompanija "Gasprom" na najmanje tri naftonosna polja u Vojvodini primenjuje izuzetno štetnu tehniku "frakinga" kojom zagađuje zemljište i podzemne vode, a koja je zabranjena u, kako ističu, skoro svim zemljama Evropske unije.

„A ovo je samo ono što znamo, ono što je dokazano. Strahujemo da su razmere trovanja podzemnih voda – ogromne“, istakao je „Ekološki ustanak“.

U ovom trenutku postoji više od 200 dozvola za istražna bušenja širom Srbije, a svaka lokacija može imati i po stotinu pojedinačnih bušotina.

Skoro da ne postoji opština u Srbiji na kojoj razne privatne kompanije ne vrše nekakve istražne radnje, ukazuje se u saopštenju.

„A najgore je što te kompanije i ta bušenja niko ne kontroliše. Naše inspekcije ne odlaze na teren, ne vrši se ispitivanje okolne vode i tla. Sve informacije koje imamo su tu zahvaljujući meštanima koji neretko i sami plaćaju ove analize vode“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Svet se suočava sa nestašicom hrane, voda postaje najtraženiji element na planeti a naša država dozvoljava nekontrolisano bušenje zemlje i zagađenje.“

Ekološki ustanak je naveo da će zahtevati da se pod hitno prekine sa svim istraživanjima dok inspekcije ne utvrde sigurnost takvih radnji.

Tamo gde se utvrdi curenje bušotina, hitno obezbediti sanaciju i nadoknadu štete za meštane i poljoprivrednike, dodaju u „Ekološkom ustanku“.

Oni podsećaju da su laboratorijske analize vode u selu Lukavac kod Valjeva još jednom pokazale koliko su opasne istražne bušotine, a kojih u Srbiji ima na hiljade, o čemu je već pisala „Nova“.

Te da je hemijskom analilzom vode iz bunara porodice Jovanović utvrđeno ogromno povećanje količine otrovnih materija u ispitivanim uzorcima vode.

Analiza je pokazala da je sadržaj bora, litijuma, arsena, teških metala višestruko premašio dozvoljene vrednosti.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Ovakve rezultate imamo i na drugim mestima u selu Lukavac gde istražuje kompanija ‘Eurolitijum’. Ogroman problem je što su se ovi uzorci vode našli na velikoj udaljenosti (više od 100m) od same bušotine. Isti slučaj dokazanog trovanja vodotokova, nizvodno od bušotine, imali smo u dolini Jadra, gde je takođe dokazana nedozvoljena količina bora, litijuma i arsena“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: Divlja deponija građevinskog otpada u Krnjači

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram