Petar Božović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Glumac Petar Božović izjavio je danas da je u toku veliko nasrnuće na prirodu i životnu sredinu i da narod ne sme da ostane ravnodušan pred činjenicom da je Srbija postala jedna od najzagađenijih država u Evropi i svetu.

Božović je agenciji Beta potvrdio da će biti jedan od govornika na protestu „Ustanak za opstanak – narod protiv Rio Tinta“, koji je zakazan za 11. septembar u Pionirskom parku u Beogradu, ispred sedišta predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Protest u Pionirskom parku nema veze s partijskim ili ideološkim interesima. Ovo je poziv na odbranu i za opstanak naše zemlje. Svaki dan otkrivamo da je Srbija prelepa, a onda je prodajemo budzašto“, rekao je Božović.

Dodao je da pojedini strani investitori, za koje ne važe zakoni i ostala pravila poslovanja i ponašanja, „isisaju“ sve vredno iz Srbije i onda nestanu.

„Rio Tinto je poznat kao kompanija koja uništava prirodu. Vlast treba da shvati da nema tih para za koje se može prodati zemlja. Narod ne sme da dozvoli da nam bilo ko zagađuje Mačvu, Drinu, Semberiju…“, naglasio je proslavljeni glumac.

Dodao je da se mora sačuvati i Stara planina kao ekološka celina.

„Na Staroj planini je litar vode značajan koliko i litar mleka. I sad treba da dozvolimo da neko dođe sa strane da crpi tu planinsku vodu zarad nekih drugih interesa? Pa, to ne može“, rekao je Božović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se radi na uništavanju svega nacionalnog.

Uništili su nam kulturu, a sada hoće i prirodu

„Uništili su nam kulturu, ćirilicu, a sada hoće da nam unište i prirodu. Pozivam Beograđane i ostale građane Srbije da dođu 11. septembra u Pionirski park i da zajedno odbranimo našu zemlju. Tog dana parlament će biti u Pionirskom parku“, kazao je Božović.

Ocenio je da je odnos aktuelne vlasti prema zaštiti životne sredine – ignorisanje.

„Oni se sete životne sredine samo kada ih na to upozori Evropa. Naša premijerka sve nešto prima k znanju ali ništa ne preduzima kako bi sačuvali vodu, vazduh i zemlju. Svi moramo da ustanemo: umetnici, policajci, vojnici profesori, studenti, ekolozi“, da sačuvamo zdravu i čistu Srbiju“, zaključio je Petar Božović.

Podršku protestu „Ustanak za opstanak – narod protiv Rio Tinta“ već su dale i glumice Svetlana Bojković, Jelisaveta Seka Sablić i Anita Mančić.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare