Foto:N1

Kompanija Ziđin koper saopštila je da je zbog povišenih vrednosti sumpor-dioksida na pojedinim mernim mestima u Boru odmah zaustavila rad konvertora i proizvodnju prilagodila dotrajaloj metalurškoj opremi.

U saopštenju se navodi da će do 1. juna, kada će u Topionici početi petodnevni remont, metalurški agregati raditi smanjenim kapacitetom.

Sa ciljem da u najvećoj mogućoj meri smanji verovatnoću dalje pojave prekoračenja emisije dimnih gasova, Kompanija je sačinila plan remonta sistema za topljenje i proizvodnju sumporne kiseline, navodi se u saopštenju.

U okviru petodnevnog remonta biće zamenjen deo plašta elektrostatičkog filtera, zavaren omotač ventilatora iza fleš-peći i saniran cevovod za fugitivne i procesne gasove.

Biće zamenjeni ležajevi ekološkog ventilatora iza fleš-peći i filter-vreće prečistača fugitivnih gasova, prosejan katalizator u Fabrici sumporne kiseline i remontovan sistem za pranje topioničkih gasova.

U cilju očuvanja zdravlja stanovnika Bora, Kompanija će nastaviti da preduzima sve neophodne mere i sprovodi plan za poboljšanje kvaliteta vazduha, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare