Foto: Privatna arhiva

Nakon što je na lokalnim izborima u Sremskoj Mitrovici grupa građana "Grad za sve nas" osvojila 11 mandata i tako ozbiljno poljuljala apsolutnu vlast SNS u ovoj opštini, dvoje odbornika ove grupe Nataša Zec i Aleksandar Umetić smenjeni su sa mesta direktora osnovnih škola "Triva Vitasović Lebarnik" u Laćarku i "Branko Radičević" u Kuzminu. U razgovoru za Nova.rs Zec kaže da je njihova smena bez osnova, da je reč o čistoj političkoj odmazdi, te da postoji niz nepravilnosti u sprovođenju ove odluke, kao i da im je uskraćeno zakonsko pravo na prigovor.

Iako na prvi pogled cela priča izgleda zamršeno, ako se prati sled događaja, klupko se polako odvija.

Nataša Zec i Aleksandar Umetić našli su se na listi odbornika Grupe građana „Grad za sve“, koja je na izborima održanim 21. juna ove godine osvojila 11 mandata u Skupštini opštine Sremska Mitrovica.
U trenutku kada je predložena za odbornika Nataša Zec je, kako tvrdi, poslala zahtev Agenciji za borbu protiv korupcije da utvrdi da li se nalazi u sukobu interesa, jer je istovremeno na listi odbornika i na mestu direktora osnovne škole „Triva Vitasović Lebarnik“. Do danas nije dobila nikakav odgovor.

„Odmah nakon toga na nastavničkom veću škole obavestila sam kolege da sam predložena za odbornika, da sam o tome obavestila Agenciju i da ću ukoliko budem u sukobu interesa napustiti mesto direktora škole, ostati samo nastavnik fizičkog vaspitanja i započeti odborničku karijeru“, navodi Zec za Nova.rs.

Inspekcija niotkuda

Međutim, 1. jula se u školi pojavljuju republički prosvetni inspektori Vesna Zagorac i Vladimir Knežević, koji obavljaju vanredni inspekcijski nadzor.
„Interesantno je da je pokrajinska prosvetna inspekcija bila prošle godine u vanrednoj inspekciji i ustanovila da je sve u redu. I sada su dobili nalog od Ministarstva prosvete da obave još jednu, što su kako sam saznala odbili, jer su smatrali da nema potrebe za tim. Ministastvo šalje svoje inspektore, koji su bili više nego korektni. Kada su završili rekli su mi da su odredili dve mere, jednu predloženu koja nije obavezujuća i jednu naloženu, koja se mora sprovesti u narednom periodu“, objašnjava Zec.

Inspekcija je ovom prilikom, dakle, utvrdila dve nepravilnosti. Prva je to da na osnovu uvida u zapisnike sa sednica Školskog odbora nije evidentirano prisustvo predstavnika Učeničkog parlamenta i sindikata. Tim povodom u zapisniku je zabeleženo:
„Prema izjavi sekretara škole datoj u toku inspekcijskog nadzora, učenici i predstavnik sindikata se uredno pozivaju, ali se retko odazivaju pozivima“.

Druga nepravilnost utvrđena je uvidom u elektronske dnevnike, kada je uočeno da u pojedinim odeljenjima nisu izabrani predstavnici roditelja za Savet roditelja, odnosno nema evidencije o izboru roditelja na roditeljskim sastancima. Takođe je utvrđeno da u nekim odeljenjima nema evidencije o održanim roditeljskim sastancima u septembru, na početku školske godine.

Foto: Privatna arhiva

„Nije potrebno da kažem da ove nepravilnosti ni blizu nisu dovoljne za to da se direktor smeni. Međutim samo tri dana nakon što je izdat zapisnik, ministar prosvete Mladen Šarčević nas razrešava dužnosti. I tu se pravi zakonski propust, jer posle izdavanja zapisnika, po zakonu imamo pravo da u narednih pet dana podnesemo prigovor. To pravo nam je uskraćeno i razrešeni smo sa dužnosti posle tri dana“, navodi dalje Zec.

Uzalud 95 odsto „podrške“

Odmah po smeni Nataše Zec, na mesto vd direktora postavljen je Zlatko Vuletić, učitelj, tri godine pred penzijom.
„On je godinama moj protivkandidat na izborima za direktora škole, a istaknuti je član SNS. Ja sam, inače, na mestu direktora škole 10 godina, od 2010. godine, a 2017. sam na poslednjem reizboru izabrana sa 95 odsto glasova, on je dobio svega nekoliko“, navodi sad već bivša direktorka osnovne škole „Triva Vitasović Lebarnik“.

Obrazlažući svoje mišljenje o ovako ekspresoj smeni, Zec kaže:
„Ova odbornička grupa formirana je od ljudi koji veruju da se nešto mora promenuti. Mi smo grupa građana koja se okupila jer u poslednjih godinu dana na svojim radnim mestima trpi veliki pritisak od strane vlasti. Uverena sam da sve ovo potiče od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, jer je Sremska mitrovica njegov rejon. Godinama on u ovom gradu na izborima osvaja prosek veći od republičkog, a ovog puta smo mu pomrsili konce, jer nećemo u koaliciju ni sa njim, ni sa opozicijom. Nastupamo samostalno i suprotstavljaćemo se svakom kriminalu i svakoj odluci koja nije u interesu građana. On to zna i ovo je njegova odmazda“, objašnjava Zec.

Ona spominje i snimak koji se može videti i na Jutjubu, a na kojem Branislav Nedimović peva na proslavi i u mikrofon kaže „zgazićemo ih“. Zec je uverena da su ove reči upućene upravo odbornicima grupe „Grad za sve“.
“ Niko me ne može uveriti da to nije tako. Ovo je politička odmazda. Ja bih svakako svojevoljno otišla sa mesta direktora škole da mi je rečeno da je to u sukobu interesa, ali mora se javnosti reći kako smo prošli, kršenjem zakona i bez osnova“, zaključuje Zec.

Ministar Branislav Nedimović juče nije odgovarao na poruke Nova.rs, tako da nije želeo da odgovori na optužbe Nataše Zec.

 

Terali me da radim protiv interesa škole
Zec objašnjava i šta je bio razlog njenog ulaska u politiku.
„Znate šta, poslednjih godinu dana tu su bili razni pritisci od strane vlasti. Od toga da mi kao škola nađemo prevoznika za 13.000 dinara, onda mi stigne nalog da moram da potpišem prevoznika za 19.000. Nabavljamo sredstva za higijenu. Imamo povoljnog snabdevača od kojeg godinama uzimamo robu, samo stigne nalog sa kim treba da potpišemo novi ugovor, a ne samo da je skuplje, nego je i roba lošija i apsolutno nije odgovarajuća za čišćenje naše stare i dotrajale škole. To su samo primeri… Dosta je toga bilo. Ja ne mogu da prihvatim da živim u takvom sistemu, gde ne radiš u interesu škole i učenika, nego u interesu nekog tamo. I eto ušla sam u politiku, da pokušamo da promenimo nešto. To što smo dobili 11 mandata, govori da postoji svetlo na kraju ovog tunela koji živimo“, navodi Zec.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare