Foto:N1

Kompanija Durst development d.o.o. saopštila je da je obustavila radove na izgradnji poslovnog objekta u Bloku 37 na Novom Beogradu kao izraz dobre volje kako bi stanare okolnih zgrada upoznala sa projektom. Uvidom u svu relevatnu dokumentaciju koja je bila predmet kontrole svih nadležnih inspekcija, ustanovljeno je da se ne radi o nelegalnoj gradnji ni po jednom osnovu, ističe investitor u saopštenju.

Durst development podseća da polaže pravo poseda na parceli 6826, Katastarska opština Novi Beograd, na osnovu ugovora zaključenog sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Grada Beograda.

„Na osnovu lokacijskih uslova iz 2016. godine investitor je dobio građevinsku dozvolu kojom se dozvoljava izgradnja poslovnog objeka spratnosti 2Po+P+7+Ps 2017. godine. Izmenjen urbanistički plan kojim je predviđena mogućnost izgradnje navedenog objekta prethodno je bio na javnom uvidu i niko od stanara iz Bloka 37 nije imao nikakvu zamerku, niti primedbu na navedeni plan. Tada je, kao što je to slučaj u svim gradovima sa novim projektima, bio trenutak za reakciju i negodovanje. Budući da je bilo kakva reakcija građana izostala, projekat je odobren“, ukazuje investitor u saopštenju.

Durst development dodaje i da je zvaničnu prijavu radova nadležnom organu izvršio 29. oktobra 2018. godine, sa rokom završetka radova 25. marta 2022. godine.

Stoga se radovi, kako se ističe, izvode u zakonskim rokovima, jer izgradnji prethode svi pripremni radovi, koji obuhvataju i ishodovanje dozvola javnih preduzeća na izmeštanju njihovih instalacija, a radovi na njihovom fizičkom izmeštanju, kako se podseća, započeti su još krajem 2016. godine.

„Vidjivi radovi počinju kada je sve već pribavljeno i infrastruktura javnih preduzeća uklonjena i to raščišćavanjem parcele i pripremanjem terena za zemljane radove“, dodaje se u saopštenju.

Investitor odbacuje zamerke stanara susednih objekata da ih ostavlja bez drveća, trotoara i da im diže zgradu „tik ispod prozora“.

Udaljenost parcele na kojoj se gradi poslovni kompleks po projektu je 29 metara od susedne stambene zgrade, ističe investitor u saopštenju i dodaje da je „sama fasada poslovnog kompleksa uvučena sedam metara od početka parcele, što je ukupno 36 metara udaljenosti između dva objekta“.

Parking mesta za korisnike poslovnog kompleksa smeštena su u dve podzemne etaže i neće biti dodatnog opterećenja postojećih javnih mesta, uverava Durst development.

Poziv skupštinama stanara da se jave

„Uvidevši da je nezadovoljstvo usled netačnih informcija među stanarima, a koje je iniciralo uključivanje predstavnika Grada Beograda, odlučili smo da se kao znak dobre volje i dobrosusedskih odnosa uključimo u razgovore sa stanarima Bloka 37. Nakon različitih pokušaja preko ovlašćenih institucija da dođemo do brojeva telefona predsednika stambenih zajednica, do sada smo došli do samo jednog od predsednika skupštine stanara, od ukupno šest“, navodi investitor u saopštenju.

Obustava radova i volja za dijalogom sa stanarima, kako se poručuje, predstavlja izraz dobre volje investitora, jer uvidom u svu relevatnu dokumentaciju koja je, kako se ističe u saopštenju, bila predmet kontrole svih nadležnih inspekcija ustanovljeno je da se ne radi o nelegalnoj gradnji ni po jednom osnovu, što je, podseća investitor, potvrdio i sam zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

„Šta više, nije pronađeni nikakav propust jer je sve urađeno u skladu sa zakonima Republike Srbije i uz poštovanje propisanih procedura. Pozivamo ovim putem predstavnike stambenih zajednica iz Milutina Milankovića, brojevi od 162 do 172, da se jave na e-mail: [email protected] kako bismo ih uputili u stvarno stanje stvari i upoznali ih sa činjenicama, kako bi uvideli da ovaj projekat njih ne ugrožava“, poručuju iz Durst developmenta.

Dodaju i da su spremni da sa stanarima razgovaraju o tome kako da se poboljšaju generalni uslovi života u Bloku 37, ali ističu i da bi, s obzirom na to da ni u jednom trenutku nije povređen nijedan propis, svako dalje opstruisanje radova na parceli, po važećim aktima, izdatim od nadležnih institucija, predstavljalo grubu povredu načela pravne sigurnosti i pravne države.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare