Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Za akva-park, koji je je predstavljen kao najveća investicija, biće opredeljeno 960 miliona dinara iz budžeta Niša za narednu godinu, što je skoro dva puta manje novca od onog koji će biti namenjen platama u javnom sektoru. Ako se sagledaju planovi rashoda za ovu i narednu godinu, uočljivo je umanjenje u delu koji se odnosi na sport, a više para će ići za ekologiju i zaštitu životne sredine.

Budžet za 2022. godinu je projektovan na 12.074.622.748 dinara, a veći deo će biti izdvojen za plate zaposlenih u javnom sektoru – oko 2,2 milijarde dinara, što je za više od 300 miliona dinara povećanje u odnosu na 2021. godinu i dva puta veći iznos nego za akva-park.

Povećane su i pozicije koje se tiču ekologije i zaštite životne sredine, u danima kada Nišlije dišu zagađen vazduh. Tako je ovim budžetom za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije planirano 42 miliona dinara, što je oko tri puta veći iznos nego za 2021. godinu.

Teška je bila finansijska situacija ove godine za niške sportske klubove, a sudeći po Nacrtu budžeta, ni naredna godina im ne donosi više para. Planirano je 148 miliona dinara u tom delu, a za ukupni program razvoja sporta i omladine oko 442 miliona dinara.

Tri puta je smanjen budžet za finansiranje socijalno-humanitarnih organizacija i iznosiće 7.000.000 dinara.

Veća ulaganja će biti za organizaciju saobraćaja i saobraćajnu infrastrukturu – oko 1,5 milijardi. Kompletan Nacrt budžeta je dostupan na sajtu Grada Niša.

Podsetimo, iz Grada su najpre najavili da će javna rasprava za Nacrt odluke o budžetu Niša za 2022. godinu biti preko mejla i uključenja u prenos na lokalnoj televiziji. Međutim, iz Kabineta gradonačelnice su saopštili da će građani moći da predloge, primedbe i sugestije daju i u utorak od 12 sati u Oficirskom domu.

BONUS VIDEO: Niš – Zašto humanitarka želi da vidi gradsku nagradu u rukama gradske vlasti 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar