Ketering, agencije za čišćenje, plaćanje dežurstava lekarima, održavanje skenera i drugih mašina, gomile lekova i opreme, dopremaju se u Kovid bolnicu u Batajnici, kao da i dalje hara najjači talas koronavirusa, a osoblje brine o jedva desetak pacijenata. Trenutno je više zaposlenih nego obolelih, pa dok većina klinika vapi za lekarima i sestrama, oni bespotrebno sede u Batajnici, koja je već uveliko trebalo da bude zatvorena. Skandalozno je što država rasipa ogromne sume novca i ljudskih resursa na ove ustanove, a nikome nije jasno zašto, dok nezadovoljstvo među lekarima nezaustavljivo raste, priča za Nova.rs lekar subspecijalista iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS), koji u Batajnicu i dalje odlazi na dežurstva.

Još 4. maja Svetska zdravstvena organizacija ukinula je globalnu vanrednu zdravstvenu situaciju, a u Srbiji, uprkos neznatnom broju obolelih i dalje rade dve kovid bolnice u Batajnici i u Novom Sadu, dok je ustanova ovog tipa u Kruševcu, zatvorena u aprilu ove godine, ali još nije dobila prenamenu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Kada je ukinuta vanredna zdravstvena situacija, sastala se Radna grupa, i njeni članovi doneli su odluku da rade samo dve kovid bolnice, a da će i one ubrzo dobiti prenamenu, dok je uredba koja nalaže da sve bolnice u zemlji moraju da imaju izolaciju za kovid pozitivne ležeće pacijente, doneta još u februaru. U Batajnicu Hitna pomoć dovede pozitivne na kovid koji imaju pulmološke smetnje i treba im respirator. Uglavnom ljude u poznim godinama. Međutim, ti pacijenti mogu da se leče i na Infektivnoj klinici, a ne da zgrada koja prima 1.000 bolesnika, bude talac kovida. Besmisleno je da država ne iskoristi ovoliki objekat koji je potpuno opremljen”, priča ovaj doktor, koji je zamolio da ostane anoniman.

Batajnica je mašina koja guta novac, ističe on.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“U ovoj bolnici uredno radi skener, na koji se u drugim ustanovama čeka mesecima, negde i duže od godinu dana, jer se u mnogim klinikama ova mašina često kvari, a u drugim postoje liste čekanja. Radi i grudna hirurgija, redovno stiže oprema, lekovi, ketering, spremačice obavljaju svoj posao ažurnije nego u ostalim bolnicama u kojima samo što ne stave i po dva obolela u jedan krevet, jer jedva ima mesta za sve. U Batajnici radi skener, a nema pacijenata. Država nepotrebno baca novac, plaća agencije za čišćenje, silnu medicinsku opremu, mnogo lekova, kojih je ova bolnica puna, ali nikome nije jasno ko sve to koristi kad broj pacijenata varira od 10 do 15″.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ova ustanova, dodaje on, ima više medicinskih sestara nego što je neophodno.

Pročitajte još:

„Dok klinike u UKC Srbije vape za ovim kadrovima. Tamo rade klinički lekari koji primaju platu kao da rade puno radno vreme i dobijaju i ‘kovid’ dodatak. Svake nedelje se smenjuju anesteziolozi koji rade po sedam dana u Batajnici, a na svaka dva dana dolazi drugi specijalista da dežura, pulmolog, endokrinolog, neurolog ili neko drugi, samo da se ispoštuje protokol. Međutim ima pacijenata kojima je svakoga dana neophodan neurolog ili gastroenterolog, ali njih nema, dođu u dežurstvo kad im se zalomi, što je još jedan razlog za premeštaj obolelih. Sumanuto je što imamo nepotrebne troškove, a postoji hiljadu načina da se ovoj zgradi osmisli prenamena, posebno u zdravstvu ili u neke druge svrhe i da prestanu da nas maltretiraju”, naglašava doktor.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Od tačno 930 kreveta, koliko ih ima u Kovid bolnici u Batajnici, trenutno je 916 prazno, a direktorka ustanove za Nova.rs potvrđuje da rad ove bolnice više nema svrhe.

“Imamo samo 14 pacijenata, ali svi oni mogu biti premešteni na Infektivnu kliniku. Ne možemo da zatvorimo bolnicu dok god radi prijem. Rečeno nam je još pre tri nedelje, kada je zasedala Radna grupa, da će ostati da rade dve bolnice Batajnica i Novi Sad, a Kruševac je zatvoren. Naglašeno je da će i ove dve preostale ustanove dobiti prenamenu. Međutim od tada nam se niko ne obraća, a mi smo u potpunoj agoniji, jer znamo da bolnicu možemo da ispraznimo u roku od nekoliko dana i da se vratimo na svoja stara radna mesta, gde smo bili pre 2020.”, kaže dr Tatjana Adžić Vukičević, pulmolog i direktorka ove ustanove, u kojoj je posle otvaranja 4. decembra 2020., zaposleno čak 136 lekara i 202 medicinske sestre i tehničara, od kojih je većina do danas prebačena u UKC Srbije.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Dok god bolnica radi sve službe moraju biti pripravne, bez obzira na broj pacijenata, naglašava doktorka.

“Radi skener, biohemija, hirurgija. Imamo osam različitih specijalista koji se smenjuju, dolaze samo u dežurstva. Kadrova je taman toliko da obezbedeimo posao za tri smene, ali nema pacijenata, a održavanje ovolike bolnice i protokola rada mnogo košta. Samo anesteziolozi dolaze na nedelju dana”.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na naša pitanja o prenameni zgrade u kojoj je Kovid bolnica Batajnica i besmislenom trošenju budžetskog novca na rad ove ustanove, kao i raspoređivanju lekara i medicinskih sestara, na koje čeka hiljade obolelih u drugim klinikama, odgovore iz Ministarstva zdravlja nismo dobili do zaključenja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Intervju – Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid bolnice Batajnica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar