Zeljko Mitrovic
Foto:Screenshot/Twitter/@zeljkomitrovic

Ko se podsmevao izumima vlasnika Pinka Željka Mitrovića zaćutaće kad sazna da će se njegovi dronovi naći u zdravstvenom sistemu Srbije. Prema najavama Mitrovića, ali i potvrdi koju je danas dao ministar zdravlja Zlatibora Lončara ovi dronovi će se koristiti za transport krvi i drugog medicinskog materijala širom Srbije.

Ova vest objavljena je u jutarnjem programu televizije Pink, kada je prikazana i demonstracija rada drona u slučaju nesreće.

Željko Mitrović

Mitrović je ovu vest objavio i na Instagramu.

„U sklopu projekta „Artemida“ Pinkov razvojno-istraživački centar razvio je aplikaciju i poseban pribor za naš dron „RW 01″ koji za samo nekoliko minuta na mesto saobraćajne ili neke druge nesreće može dopremiti jedinice krvi ili neki drugi medicinski materijal. U posebnim sterilinim i temperaturnim uslovima, neophodnim za spasavanje života“, napisao je Mitrović.

Zatim se oglasio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On se zahvalio vlasniku televizije Pink i istakao da je ova inovacija značajna za sve građane. Posebno je zahvalio Mitroviću što će ovaj sistem biti donacija zdravstvenom sistemu Srbije.

Zlatibor Lončar

„Ono što sam ja uspeo da vidim mislim da je to odlična stvar, koja će nam pomoći ne samo prilikom dopremanja krvi nego i kod nekih drugih stvari, kad na licu mesta vidite šta je sa nekim pacijentom, a nalazite se na nekom nepristupačnom terenu ili ne mora da je nepristupačan, ali da je ograničeno da dođete do tog terena, da će sa ovim ti problemi biti rešeni. Ovo što se tiče krvi, naravno, već smo se dogovorili da to gledamo da stavimo u sve naše propise, da to sve ispoštuje sve propise koji postoje, jer davati krv je jedna ozbiljna i jedna procedura koja mora da bude komplet ispoštovana, ali mislim da ima prostora da se sve to uradi i da se naprave dodatne stvari koje mogu da pomognu“, rekoa je Lončar i dodao:

„Ono što želim svim građanima da kažem da imamo dogovor ako ovo odgovara zdravstvenom sistemu Srbije da ovo neće Željko prodati zdravstvenom sistemu Srbije, da neko ne pomisli da je ovo neki tender ili nešto. Za zdravstveni sistem Srbije, Željko je obećao da će to donirati, a da će taj svoj proizvod, naravno, svuda u inostranstvu ko bude zainteresovan da će ga tamo prodavati, a da će u Srbiji biti donacija“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare