Boško Obradović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Dveri Boško Obradović saopštio je danas da se medijska najava da će Poreska uprava formirati "specijalni tim za češljanje imovine političkih funkcionera i privrednika" idealno uklapa u poziv tog pokreta da se utvrdi koliko vlasnik kompanije "Pink" Željko Mitrović duguje Srbiji za porez i kako je stekao svoju imovinu.

„Željko Mitrović ispunjava oba kriterijuma kao nekadašnji visoki politički funkcioner JUL-a i sadašnji najveći medijski tajkun u državi. Njega medju prvima u Srbiji treba pitati kako je stekao ‘prvi milion'“, navodi Obradović u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ...

On dodaje da bi Mitroviću trebalo postaviti i druga pitanja koja su, kako navodi, do sada bila zabranjena – kako su Radio i TV Pink devedesetih godina dobili dozvole za emitovanje programa od tadašnjeg Saveznog ministarstva informisanja i kako je dobijena lokacija i izgradjena luksuzna poslovna zgrada na Dedinju.

„Da li je Poreska uprava odložila poreski dug PINK-u od 2012. do 2016. godine u visini od 1,52 milijarde dinara na 93 rate? Da li je Poreska uprava ‘Sporazumom o odlaganju dugovanog poreza’ od 15. marta 2016. godine Željku Mitroviću odobrila novo odlaganje plaćanja poreza od 2016. do 2021. u iznosu od skoro 400 miliona dinara na pet godina, odnosno 60 jednakih mesečnih rata i dospećem poslednje rate u martu 2021.“, navodi se u saopštenju.

Obradović pita i da li, prema izvodima iz Jedinstvenog registra poreskih obveznika od 3. avgusta 2020. godine, „PINK INTERNATIONAL COMPANY“ duguje 146 miliona dinara za porez državi Srbiji.

Željko Mitrović Foto:Goran Srdanov

„Da li prema konsolidovanom upitu stanja od 3. avgusta 2020. godine Željko Mitrović kao fizičko lice nije platio godišnji porez na dohodak građana u visini od 104 miliona dinara? Da li njegova ugašena Agencija za umetničku obradu zvuka „Pink studio Željko Mitrović“ duguje za porez iz 2016. godine 3 miliona i 724.000 dinara“, navodi se u saopštenju.

Obradović je ponovio pitanje nadležnima da li samo po ta tri osnova Željko Mitrović duguje ovoj državi za porez preko 250 miliona dinara.

On pita i zašto Poreska uprava već deset dana ćuti na sva ta njegova javno postavljena pitanja.

„Ako Poreska uprava ne sme javnosti da saopšti istinu o Mitrovićevom trenutnom dugovanju za porez – da li bilo ko može da očekuje da će ista ta Poreska uprava na čelu sa kadrom BIA Draganom Marković smeti da ispituje poreklo imovine Željka Mitrovića ili drugih političkih funkcionera vlasti i tajkuna najavljeno za mart sledeće godine“, navodi se u saopštenju predsednika Dveri.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare