simptomi korone
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Član Kriznog štaba Predrag Kon danas je ukazao da smo smo ekstremno nedisciplinovani i napomenuo da je u baštama kafića obavezno nošenje maski - osim dok se konzumiraju piće i hrana. Konovog iskusnijeg kolegu, epidemiologa Zorana Radovanovića pitali smo kako da se ponašamo u baštama kafića a, sudeći prema odgovoru koji smo dobili od njega - presudna je distanca i to da ne dišemo jedni drugma u lice.

Član Kriznog štaba Predrag Kon danas je ponovo bio ljut na građane i prekorio ih zbog nediscipline.

„Moramo da shvatimo da smo ekstremno nedisciplinovani. Prešao sam u subotu 50 kilometara Beogradom. Uočio sam da se apsolutno ni na jednom mestu ne poštuju mere – 100 odsto se ne poštuju mere u kafićima, baštama. Obavezno je nošenje maski u baštama, osim u situacijama kada se pije piće i konzumira hrana. Ne interesuje me da li neko misli da li to treba da se sankcioniše, ali ne može da se očekuje da kasnije nema posledica“, upozorio je Kon.

Profesor Radovanović se slaže sa time da nam je potrebno više discipline i da smo se opustili. To bi moglo da ima i svoje posledice.

„Neće doći do eksplozije broja zaraženih, ali će opadanje obolevanja ići sporije nego šo bi išlo. Nishodni trag biče manje strm nego što bismom voleli“, smatra Radovanović.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Ipak, Radovanović u nedisciplini građana vidi i odgovornost Kriznog štaba. Profesor se osvrnuo i na to koliko je realno moguće da u praksi poštovati propis o nošenju maski ubaštama kafića.

„Formalno to jeste odluka Kriznog štaba, ali činjenica je da nije mnogo realno da se takva odluka doslovno primenjuje u praksi. Problem je u tome što ljudi uopšte ne nose maske i ne poštuju rastojanje. Jeste primetno opuštanje. Sa jedne strane, dosta je ljudima 14 meseci ovo traje, a sa druge strane mi od prošlog Đurđevdana i ukidanja vanrednog stanja ohrabrivali taj švedski model. Mi smo imali tolerantniji odnos prema zabranama i merama uopšte nego ostatak Evrope. Naše ponašanje najbliže je merama koje je imala Švedska. Ipak, tamo su važili drzgi uslovi i kriterijumi“, konstatuje profesor Radovanović.

Podseća i na ponašanje odgovornih koje je dovelo do toga da se odluke ne poštuju.

„Veliki deo populacije jeste nedisciplinovan. Ali tu su bile takve poruke, mi imali otvorena skijališta, imali smo proslave. Sve brane smo pustili i dobili smo ono što je očekivano. Problem je u Kriznom štabu, on je tu da fino podešaava mere prema situaciji“, smatra profesor Radovanović.

Idu topliji dani, bašte ugostiteljskih objekata biće sve punije. Našeg sagovornika zamolili smo da nam objasni kako da se ponašamo u baštama kafićia kako da se ne zarazimo u takvim okolnostima.

Uživanje u baštama kafića Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

 

„Ako se poštuje rastojanje, onda čovek može komotnije da se ponaša. Nije dobro ako se zgusne, ako je gomila za istim stolom, ako je glava do glave. Ona mera koja još uvek važi je da za istim stolom ne sme da bude više od pet osoba zajedno. Ako postoji razmak, a dobro je da postoji više od metar, tu je situacija bezbednija. I ako sedimo sa bliskim ljuima, sa kojima se inače družeimo i viđamo, onda možemo opuštenije i bez maske. Kada se smenjuju za stolom i kad jedni drugima dišu u lice, to nije razumno“, zaključuje Radovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare