Foto: E-Stock

Prošlog četvrtka su primljeni prvi pacijenti koji su zaraženi koronavirusom u KBC Dragiša Mišović. Prema rečima doktora Momčila Mome Jakovljevića, pomoćnika direktora za medicinske poslove ove ustanove, lekari i medicinsko osoblje su se do sada uigrali i dobro se drže.

„U bolnici je sve pod kontrolom, zaposleni nisu u panici, mada čovek u sebi može svašta da proživljava. Svi su obavešteni da oni koji se plaše ili su u panici mogu da uzmu slobodne dane i tu nikakve ljutnje nema, ali svi sve rade. Za sada lekari nisu umorni, po smenama se radi isto kao i pre, i svi su zdravi i osećaju se dobro“, kaže Jakovljević.

Dodaje i da su lekari najmanje iznenađeni, jer im je to posao.

„Pogotovo što mi hirurzi drugačije gledamo, nama je hitno kada je krvarenje, pucanje unutrašnjih organa i slično, navikli smo na taj stres i to je to“, napominje Jakovljević.

Prema njegovim rečima, najbolja preventiva od ovog virusa je totalna izolacija, kretanje samo po potrebi i zaštita ruku, usta i nosa, a opisao nam je i kako izgleda lečenje u samoj bolnici.

„Ne postoje određeni lekovi, sve ovo što čujete, ovi lekovi protiv malarije i to, sve je to delimično neka pomoć. Bolesnici leže u krevetu i prati se njihovo disanje, svima se radi snimak pluća, ko nema ništa na plućima dobro je, proći će kao i oni koji su na kućnoj izolaciji. Ko teško diše prvo mu se stavlja maska sa kiseonikom i onda im bude bolje, a ako neko krene da se guši sa teškom upalom pluća ide na respirator“, objašnjava Jakovljević.

Foto: N1

On dodaje i da „u običnom danu u običnom mesecu“ u KBC Dragiša Mišović dođe desetak ljudi sa upalom pluća i da su oni i sada tu, ali da su sada svi kojima imaju respiratorne infekcije sumnjivi na koronavirus i imaju isti tretman, svima se uzima krv da se vidi da li je virusno ili bakterijsko.

„Način lečenja je i kod upale pluća i kod koronavirusa sličan, antibiotik, kiseonik i mirovanje. Plućne bolesti nemaju tačnu sezonu, ali tokom jeseni i zime ima mnogo više slučajeva zbog rada toplana i zagađenijeg vazduha, a povoljnije je kada je lepo vreme jer se tada pročisti vazduh i dovoljno je da listaju drveća i šume, pa onda ima i više kiseonika“, kaže Jakovljević.

KBC Dragiša Mišović ima kapacitet od 400 kreveta, a u Srbiji se velike hale pretvaraju u privremene bolnice za slučaj velikog broja obolelih.

„Mislim da Srbija neće imati scenario kao Italija i Španija zbog mera koje su preduzete. Dobro se držimo u odnosu na situaciju u Evropi. Smatram da su zatvaranje granica, policijski čas i ostale mere odličan potez koji nam mnogo znači u suzbijanju epidemije. Među prvima smo povukli mere da se totalno izolujemo i to je najbolji korak koji smo mogli da preduzmemo. Znate kako, kada krene oluja onaj koji prvi zatvori prozor najbolje prođe, a onaj ko poslednji zatvori stan mu bude totalno poplavljen, tako je i sa ovim virusom. Ovo je svetski rat virusa protiv čovečanstva“, zaključuje Jakovljević.