Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Doktorka fizickih nauka Ljubica Đačanin Far je još jedna naučnica koja je zbog nepotizma i nemogućnosti napredovanja napustila Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu.

Mada je na ovom fakultetu magistrirala, a potom i doktorirala fiziku u svojoj 35. godini, dr Đačanin Far nikada nije mogla da napreduje dalje od asistenta. Na PMF su joj, ,kako kaže, za Nova.rs, zamerali sto je osnovne studije završila na Tehnološkom fakultetu, te da „nije fizičar“, uprkos doktoratu.

„Na PMF sam bila zaposlena od 2006. godine. U međuvremenu sam magistrirala i doktorirala fiziku, a 2014. sam uz poteskoće izabrana za asistenta, jer „nisam fizičar“.

„Uprkos tome sto sam ispunjavala sve uslove za docenta, nisam mogla da napredujem dalje od mesta asistenta sa doktoratom, a sve iz tog apsurdnog razloga“, kaze dr Đačanin Far, napominjući da PMF praktično ne priznaje sopstvenu diplomu.

„Pitala sam zašto su mi uopšte dozvolili da magistriram i doktoriram fiziku, ako sopstvenu diplomu ne žele da priznaju. Svuda u inostranstvu je prednost imati znanja i stručnost iz više oblasti, ali ovde je to ispao problem“, kaže naša sagovornica. Nakon što je i po drugi put izabrana za asistenta sa doktoratom, Ljubica je pred sam istek ugovora otišla sa PMF krajem 2021.

“U decembru 2021. mi je isticao ugovor i tada bih ostala bez posla na PMF. Imala sam tu sreću da godinama sarađujem sa Institutom za nuklearnu fiziku „Vinča“, tako da sam sada tamo i zaposlena“, kaže naučnica.

Uprkos svom losem iskustvu, dr Đačanin Far je nedavno ponovo konkurisala za mesto docenta na PMF, ali je već u startu videla da su joj šanse nikakve. Kako kaže, već na samom početku je bilo jasno da je konkurs praktično već namenjen drugom kolegi.

„Izbor za docenta zahteva pristupno predavanje. Tema se određuje i javlja kandidatima 15 dana pre ispita. Meni nije javljena, već sam je saznala ‘izokola’, od drugih kolega. Tada sam shvatila da nemam više živaca da ponovo prolazim kroz sve to, digla sam ruke i povukla se“, kaže naša sagovornica.

Prema njenim recima, za docenta je izabran kolega koji je studirao deset godina osnovne studije, a doktorirao je nedavno, u 45. godini, svega mesec dana pre raspisivanja ovog konkursa za docenta.

„Jednostvano, stručnost nije kriterijum na katedri za fiziku na PMF. I to nije samo danas tako. Uvek je bilo pitanje ko koga štiti, ko će za koga da glasa, ko je u čijoj grupi …“, kaže naša sagovornica, dodajući da je interes studenata na kraju liste prioriteta.

Ljubica nije jedina

Ova priča se samo nadovezuje na buru koju je izazvao profesor Miroslav Dramićanin. On je eksperimentom poželeo da raskrinka konkurse na novosadskom PMF-u i činjenicu da je do pozicije na tom fakultetu nemoguće doći ukoliko već niste tamo zapsleni.

Dekanka dr Milica Pavkov Hrvojević, demantovala je profesora Dramićanina koji je bizarnim nizom dešavanja ostao bez mesta na novosadskom PMF-u.  Ipak, priča Ljubica Đačanin Far postavlja nova pitanja i baca novu senku na funkcionisanje PMF-a u Novom Sadu.

Bonus video: Dekanka Ekonomskog fakulteta: Školarine usklađujemo sa stopom rasta inflacije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare