Milan Nikić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Milan Nikić napustio je svoj stan u Kragujevcu, jer se nije osećao bezbedno posle odgovora koji je dobio u policiji u vezi sa krivičnom prijavom koju je podneo za uznemiravanje prlikom rada na terenu, a potom i za uhođenje i opserviranje njegovog stana, izjavio je za Nova.rs Nikićev advokat Radivoje Kastratović. On je rekao i da je za sada neizvesno kada će se Nikić vratiti u svoj stan, te da će to uraditi kada bude procenio da je bezbedno.

Prema rečima advokata, policija je Milanu Nikiću dala „nesuvisle i nelogične“ odgovore o istrazi po njegovoj krivičnoj prijavi, što je kako kaže, njegovom branjeniku ukazalo, da možda neće dobiti potrebnu zaštitu od strane institucija.

Kastratović navodi i da je napuštanje stana bila Nikićeva lična odluka.

„Njemu nije sugerisano od strane nadležnih institucija da je to potrebno, ali kada je sagledao sve okolnosti slučaja, on je smatrao da je za njega bolje da se skloni na neko vreme, jer se ne oseća bezbedno i trenutno je pod velikim pitiskom“, kaže Kastratović za Nova.rs.

Da podsetimo, dopisnik N1 Milan Nikić, podneo je 3. marta krivičnu prijavu protiv NN osobe koja ga je ometala dok je snimao protest radnika „Vodovoda“ u Kragujevcu. Sutradan je, ispred svog stana primetio automobil koji je bio parkiran 40 minuta, a u automobilu je bila jedna osoba koja je nadzirala njegov stan.

On je posle tog događaja za medije ispričao, da je izašao ispred zgrade, poneo kameru da snimi automobil, ali se vozač isparkirao sa ugašenim svetlima, zaustavio posle 70 metara, gde je „pokupio“ još jednu osobu, a potom su se odvezli u nepoznatom pravcu.

Oba slučaja, i uznemiravanje na terenu i uhođenje, Milan Nikić prijavio je nadležnim institucijama.

Milan Nikić Foto:N1

„Policija je identifikovala osobe iz oba slučaja i obavila razgovore sa njima. Informisali su nas da su preduzete određene radnje, ali su njihovi odgovori bili nesuvisli i nelogični. Ne mogu da govorim o detaljima, jer je istraga još uvek u toku. Takvi odgovori policije za nas su bili neprihvatljivi i upravo takva reakcija nadležnih institucija ulila mu je dodatnu strepnju, zbog koje je i odlučio da se skloni iz Kragujevca“, objasnio je advokat razloge zbog kojih je Nikić napustio svoj stan.

Advokat: Reakcija institucija mora da bude brža

Nikićev advokat ističe i da iz tužilaštva još uvek nisu dobili nikakav odgovor, iako je, podseća on krivična prijava podneta pre dve nedelje.

Ukazuje da su napadi na novinare „osetljivi slučajevi“ i smatra da bi procesuiranje trebalo da bude znatno brže.

„Napadi na novinare ovde su nešto što ima ružnu istoriju i znamo kakve su se tragične situacije dešavale. Na 50 kilometara od Kragujevca, u Jagodini, novinar je ubijen zato što je radio svoj posao. Verujem da to na svakoga ko se bavi novinarstvom, kada se nađe u ovakvoj situaciji, stvara egzistencijalni i bezbednosni pritisak“, ocenio je advokat Kastratović.

Na kraju kaže i da je tužilaštvo, po prirodi posla i svojih nadležnosti „potpuno svesno okolnosti slučaja“ i da bi trebalo da budu ekspeditivni i da u što kraćem roku formalizuju svoj odgovor. Najavljuje i da ukoliko do toga ne dođe, da će putem zvanične urgencije zatražiti da se ceo slučaj ubrza.

BONUS VIDEO: Novinari glineni golubovi- Draža Petrović i Veran Matić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar