Foto:N1

Zbog poslednjih pretnji i zastrašivanja koje je naš kolega Milan Nikić, dopisnik iz Kragujevca, dobio pre nekoliko dana kada je izveštavao i radio priču o radnicima Vodovoda koji su protestovali, ispred zgrade Skupštine opštine u Kragujevcu održan je skup.

Kako prenosi N1, na skupu su bili narodni poslanici i ono što je poslato kao poruka jeste da moraju da se zaustave pretnje koje dobijaju novinari, pre svega oni koji žele da prikažu istinu i sliku onakvu kakvu vide na terenu.

Poslanci Dragana Rakić, Srđan Milivojević, Stefan Jovanović, Dalibor Jekić i Nikola Nešić održali su konferenciju kojom su iskazali podršku našem kolegi Milanu Nikiću.

Milivojević je rekao da je „novinar Milan Nikić prozor u medijskom mraku Srbije vazda okrenut ka istini“.

Srđan Milivojević Foto: Printscreen/RTS

„Svaki novinar koji objektivno, nepristrasno izveštava u ovom trenutku iz Srbije, koji se trudi da pravovremene informacije dostavi građanima Srbije je svetionik koji treba slediti i koji razgoni medijski mrak u kome se mi nalazimo. Milan Nikić je čovek koji omogućava da se reč slobode, reč istine, iz mnogih gradova Šumadije čuje preko N1 u ovom medijskom mraku. Mi podržavamo svakog čoveka koji je izložen pretnjama i zastrašivanju. Ove pretnje i napadi na gospodina Milana Nikića, N1, Novu S, na novine Danas, dolaze orkestrirano od strane logoreične premijerke Ane Brnabić, koja je iskoristila gostovanje na televiziji da ove medije označi kao antidržavne, kao tajkunske medije koji rade protiv interesa Republike Srbije, samo zato što su se usudili da postave pitanje šta je to Aleksandar Vučić potpisao u Briselu. Za kraj, podsetiću da je danas na vlasti isti onaj čovek koji je bio ministar informisanja i izgovorio rečenicu ‘kad tad osvetiću se Slavku Ćuruviji za laži koje o meni objavljuje Dnevni Telegraf’, znamo kako se to završilo. Mnogo je i jedan Ćuruvija i nećemo dozvoliti da ijedan novinar bude izložen zastrašivanju zbog toga što časno obavlja svoj posao“, kaže Milivojević.

Stefan Jovanović iz Narodne strane smatra da je „ovakav način i pokušaj pretnji i zastrašivanja i uhođenje novinara apsolutno neprihvatljiv“.

Stefan Jovanović Foto:Narodna stranka

„Tražimo od svih nadležnih institucija da se hitno otkrije ko je počinilac ovog progona nad vašim kolegom. Podsetiću vas da ukoliko se setimo tih najmračnijih vremena, kada je ministar informisanja bio upravo Vučić, neposredno pred ubistvo Slavka Ćuruvije, takođe je vršen progon i praćenje. Ako je ovu uhodu poslala država, policija, tražimo da se otkrije ko je izdao nalog za praćenje novinara, ako je to odradio neko na svoju ruku, tražimo da se otkrije počinilac ili počinioci i da se uhapse i procesuiraju“, kaže on.

Istakao je da je ovo „nastavak pritiska na novinare“ i podsetio da je i Marko Vidojković morao da bude relociran zbog pretnji.

„Očekujem da će pritisak na slobodne novinare biti u narednom periodu još otvoreniji, još jači, kako bi svaka slobodna misao u Srbiji pokušala da se uguši. Apelujem na sve narodne poslanike, državne organe, da se počinilac uhapsi i kazni“, kaže.

Poslanica Dragana Rakić iz DS pretnje koje je dobio Milan Nikić doživljava kao nastavak kampanje „koja duži niz godina traje u Srbiji protiv svakog novinara koji časno radi svoj posao“.

Marinika Tepić, Borko Stefanović, Dragana Rakić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Pretnje koje je doživeo Nikić jesu pretnje koje doživljava i TV kuća za koju on radi. To je jedna smišljenja i koordinisana akcija čiji je centar u stvari Predsedništvo SNS, pošto znamo da su danas mediji u Srbiji pod izuzetnom režimskom kontrolom Vučića. Zarobljeni mediji ne mogu da vrše svoju funkciju koja je Ustavom zagarantovana svakom građaninu Srbije, da bude objektivno informisan o najvažnijim stvarima“, kaže ona.

Ona dodaje da je to „nastavak preotimanja korisnika SBB mreže“.

„Širom Srbije, pogotovo u Vršcu je opsežna kampanja, gde se na ljude koji rade u javnim preduzećima vrši pritisak njihovih rukovodilaca da počnu da koriste usluge MTS, a ne SBB, pričom kako tako pomažu svojoj državi. Molim sve nadležne organe da reaguju kako na mobing koji se dešava širom javnih preduzeća u Srbiji, tako i na najnoviji napad na Nikića“, kaže Dragana Rakić.

Inače, naš kolega Milan Nikić za poslednje tri godine je čak sedam puta bio zastrašivan. Sve ove pretnje prijavio je i policiji i Tužilaštvu, kao i ovu poslednju i očekuje da će nadležni odraditi svoj posao.

Kada je reč o pretnjama koje dobijaju novinari u Srbiji, na prvom mestu su mediji koji pripadaju grupi UM – televizije N1 i Nova S, zatim list Danas, ali i ostali istraživački portali.

BONUS VIDEO „I ti ćeš na otpad kao Đinđić“: Lutovac u Skupštini pročitao jezivu pretnju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar