Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC, Vesna Lalić

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" donelo je odluku da obustavi projektovanja i nabavke opreme za II fazu revitalizacije bloka B2. Posao vredan više od šest milijardi dinara obustavljen je zbog havarija u EPS-u koje su dogodile krajem prošle godine, saznaje Nova.rs.

U dokumentu do kog je došao naš portal, navodi se da je JP „Elektroprivreda Srbije“ donelo odluku o obustavi posla u vrednosti od 6.932.000.000,00 dinara, jer, kako se navodi, postoje dokazivi razlozi koji nisu mogli da se predvide u vreme pokretanja postupka i koji onemogućavaju da se postupak okonča. To u prevodu znači da ovo veliko javno preduzeće nema novca za kapitalne projekte, a jedan od ključnih razloga je to što je, u vreme uprave bivšeg direktora Milorada Grčića, došlo do energetskog kolapsa.

„Da bi realizovali nabavku u pogledu što kvalitetnije opreme, neophodna je nabavka svih dobara iz navedene specifikacije, pa bi podela na partije nosila rizik da nabavka jedne partije iz bilo kog razloga ne bude realizovana. Zbog toga bi bodela na partije morala da se izvrši podelom tih dobara, a to ima negativne posledice na ponuđene cene koje u velikoj meri zavise od vrste i tipa dobara koja su predmet isporuke“, navodi se u dokumentu.

Šta znači ovo obrazloženje?

Član Glavnog odbora Sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“ u termoelektrani „Nikola Tesla“ Dragoslav Ljubičić za Nova.rs ističe da pomenuto obrazloženje može da znači da je sama javna nabavka bila sporna.

Dragoslav Ljubičić Foto: N1

„Kad ste zamislili neku vrstu remonta i krenete u nabavku opreme, a jedan dobavljač ne može da nabavi svu opremu, onda dolazite u problem… Neretko se u takvim situacijama dešava da drugi dobavljač za taj nedostajući deo opreme udari cenu koja je enormna, jer ste uslovljeni i morate to da kupite od njega. Moguće da je sam postupak javne nabavke neko namerno  sprovodio da bi favorizao nekoga ko je, na primer, monopolista u proizvodnji neke vrste opreme bez koje ne može da se radi“, rekao je Ljubičić, koji je apelovao na nadležne organe da sprovedu istragu o poslovanju EPS-a.

„Trebalo bi istražiti poslovanje tokom čitavog perioda dok se EPS-om upravljalo kroz nezakonito v.d. stanje. Neverovatno je da država kao vlasnik, a i sami građani, nisu zainteresovani ko je i na kakav način uništio ovo preduzeće“, podvlači naš sagovornik.

Pogledajte dokument:

Iz dokumenta, Ljubičić naslućuje da je pomenuti blok trebao da uđe u kapitalni remont i da bude duže van mreže.

„To samim tim znači manje megavata u mreži. To verovatno nije urađeno, jer nema dovoljno struje i što nema novca za tako krupne investicije. Moguće da direktor Tomašević hoće i da ‘pročisti’ ove silne izvođače i dobavljače i da vidi ko je tu realna i dobar poslovni partner, a ko je na EPS-u ekstra zarađivao. JP ‘Elektroprivreda Srbije’ je prošlu godinu završio sa 150 miliona evra gubitka i trošilo se mnogo novca za uvoz električne energije od 12. decembra do kraja godine. Zamislite kakva je tek situacija bila u januaru i februaru“, navodi on.

Grčić jedva podneo ostavku iako je najodgovorniji

Za vreme bivšeg direkotra Grčića, pored mašina, stradali su poslovanje, reputacija, ali je i budućnost EPS-a dovedana u pitanje, imajući u vidu da se nekadašnji gigant od početka godine praktično bori za opstanak.

Grčićev kraj počeo je 12. decembra, tačno mesec dana pre nego što je podeno ostavku, kad je energetski sistem u Srbiji doživeo potpuni kolaps. Zbog manje od 30 santimetara snega na desetine hiljada građana Srbije ostalo je bez struje, jer su u kopovima Rudarskog basena Kolubara umesto uglja kopali blato.

Milorad Grcic
Milorad Grčić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

“Ne znam šta bih ti rekao, Mićo“, obratio mu se dva dana kasnije predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

“Za naše greške ljudi će morati da snose posledice. Očekujem Grčiću i tvoju reakciju u skladu sa tim. Kad god hoćeš – danas, sutra… Mi koji obavljamo javni posao možemo da grešimo, ali kod tako krupnih stvari naš stepen odgovorniosti mora da bude mnogo viši“, rekao je tada Aleksandar Vučić.

Desetak dana kasnije, tokom posete Zlatiborskom okrugu i nakon požara u Termoelektrani „Nikola Tesla B1“, još jednom mu je poručio:

“Do Nove godine ti to stabilizuješ, a onda Mićo, nešto drugo da radiš.

Usledili su praznici, a Mića je pokazao da mu se baš i ne ide.

Zatim su predstavnici nekoliko privatnih firmi, koje posluju sa Elektroprivredom Srbije, uputili pismo predsedniku Aleksandru Vučiću sa molbom da se nastavi politika vođenja EPS-a na način kako je to činio do sad Milorad Grčić.

Pročitajte još...

Oni su uputili podršku Grčiću, uz napomenu da su njegova energija, organizacione sposobnosti i konstruktivni pritisak u svim tehnološkim procesima omogućili da se brojni remonti završe pre roka.

Direktori, koje su uputili pismo predsedniku Srbije, predstavnici su privatnih izvođača koje godinama unazad EPS angažuje na različitim poslovima. Značajan broj ovih firmi je iz Obrenovca, rodnog mesta Milorada Grčića i opštine koja je, zbog energetskog kolapsa u decembru, ostala bez struje i grejanja.

Možda bi ovo pismo i urodilo plodom da 10. januara nije došlo do novog požara, ovog puta u RB Kolubara, kad je izgoreo bager u vrednosti od 18 miliona evra, što je samo poslednja u nizu tragedija nastala zbog nestručnosti nadležnih u Elektroprivredi Srbije.

Dva dana nakon poslednje havarije, Milorad Grčić je podneo ostavku, a iza njega ostali su ogromni gubici i nestabilno preduzeće koje se bori za opstanak.

BONUS VIDEO: Ne prestaje partijski rat o krivici za stanje u EPS

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar