U Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, trenutno se četvoro dece bori za život na respiratoru. Beba od pet meseci i dvoje tinejdžera od 15 i 17 godina,i devojčica od sedam godina dišu uz pomoć respiratora, a lekari u ovoj ustanovi za Nova.rs kažu da prolaze kroz najteži period od početka pandemije koronavirusa, i da ne mogu ni da zamisle šta ih tek čeka u narednom periodu, ako se situacija ne smiri.

Borba za živote dece ne prestaje.

„Od kako je pandemija počela nismo imali nijedno dete na respiratoru, sve do pre dve nedelje. Sada je troje dece na mehaničkoj ventilaciji, a četvrto dete je u teškom opštem stanju, i još ne znamo da li će mu biti potreban respirator. Ovaj period je mnogo teži nego bilo koji do sada. Svi prethodni talasi korone bili su lakši, kada su najmlađi pacijenti u pitanju. Lekari su izloženi izuzetnim naporima i stresu, jer je posebno teško kada relativno nova bolest napadne najmlađe“, priča za Nova.rs dr Gordana Petrović, pedijatar i imunolog na Institutu za majku i dete.

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije Dr Vukan Čupić, Institut za majku i dete
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sada prolazimo najteže momente, naglašava ona.

„Kolege pedijatri, koji inače, bez obzira na koronu, rade svakodnevno sa decom, sada nemaju dovoljno vremena za ne-kovid pacijente. Oni su često na dežurstvima u Kovid odeljenju, što remeti njihov redovan rad. Time je znatno otežan posao u ambulantama jer ne možemo da zbrinemo toliki broj obolelih među decom, ali kolege ulažu nadljudske napore da sve ovo nekako funkcioniše“, naglašava naša sagovornica iz Instituta.

Ono što posebno brine svakog roditelja, i svaku normalnu osobu, kada čuje za tešku kliničku sliku kod najmlađih, je što su deca, koja su trenutno na respiratoru, prethodno bila potpuno zdrava.

„Deca koja su na mehaničkoj ventilaciji, prethodno su bila zdrava, iako jedan dečak ima prekomernu kilažu za svoj uzrast, pa je to dodatno doprinelo teškom stanju. Ta deca se bore za život već više od dve nedelje, a njihovo stanje se iz dana u dan, nažalost, ne menja. Sprovodimo terapiju prema protokolu, ali ovo je i za nas još uvek nova bolest i nalazimo se na novom terenu. Primorani smo da svakodnevno učimo o ovoj bolesti, jer se srećemo sa različitim oblicima i kliničkim manifestacijama kod svakog deteta ponaosob. Roditelje svakodnevno obaveštavamo o realnom stanju njihove dece, ali problem je što u ovom trenutku ne znamo šta dalje tačno da očekujemo“, iskrena je dr Petrović, koja kao imunolog dežura u Kovid odeljenju ove ustanove.

Vakcinišite i odrasle i decu! apeluje doktorka.

„Želimo da apelujemo na roditelje da vakcinišu svoju decu, ali i na odrasle da svi obavezno prime vakcinu i zaštite i najmlađe, jer će virus samo tako prestati da se širi ovom brzinom. Vakcinacija odraslih pomoći će da se deca manje zaražavaju, ali i vakcinacija svih koji imaju 12 i više godina je veoma važna“,objašnjava doktorka Petrović.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi za najmlađe, leče se mališani iz cele Srbije, a ne samo iz Beograda, pa su gužve u čekaonicama odavno poznate, a sada su veće nego ikada pre.

„Deca koja su na respiratoru prebačena su kod nas iz raznih delova Srbije. Mi ne lečimo samo pacijente iz Beograda, već svu decu iz naše zemlje, a gužve su uvek jako velike, posebno onim danima kada smo dežurni. Deca koja su sada u teškom stanju su se akutno razbolela i vrlo brzo im se stanje pogoršalo, samo je kod devojčice potrajalo nešto duže. Ona je u početku imala blagu kliničku sliku, a onda se posle desetak dana njeno stanje dramatično pogoršalo, i tada je transportovana kod nas. Na dečjem Kovid odeljenju inače nemamo određen broj postelja, jer je situacija promenljiva. Dodajemo krevete u slučaju da stignu novi mali pacijenti, koji su pozitivni i sa težom kliničkm slikom“ kaže dr Petrović.

O vakcinaciji dece čitaju na internetu

Roditelji dolaze u Institut za majku i dete kako bi lekare pitali za savet o vakcinaciji dece.

„Često nam dolaze roditelji da se konsultuju sa nama o vakcinaciji dece ili da pitaju za mišljenje. Ljudi imaju potrebu da se ispravno informišu. Razumljivo je da su uplašeni, jer su dobili poprilično različite, uz to i poluinformacije, iz raznih neproverenih izvora o vakcinama. Pre nego što ih savetujemo, pitamo ih uvek odakle im informacije koje imaju, da li je izvor pouzdan i adekvatan, i odgovor je uglavnom isti – čitali su na internetu. Uvek su u pitanju poluinformacije, koje su izvučene iz konteksta, a te su upravo najštetnije i najopasnije“, naglašava dr Petrović.

Nova.rs u Batajnici među najtežim kovid pacijentima

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare