Foto: N1

Da li bi vila u Hadži Melentijevoj ulici na Vračaru, koja ujedno važi za simbol te beogradske opštine, uskoro mogla da bude zamenjena stambenom zgradom? Stanovnici te ulice i predstavnici Pokreta Ne davimo Beograd tvrde da će objekat biti srušen, jer Zavod za zaštitu spomenika nije obnovio statuse zaštite, a vila je prodata investitoru.

Simbol opštine Vračar. I tako je, još od 1927. godine – kada je čuvena vila u Hadži Melentijevoj 72 i sagrađena. Stanovnici te ulice kažu da, iako je vila oronula, decenijama je važila i za objekat sa najlepšim dvorištem – punim zelenila.

„Kad se ovo dvorište održavalo, pa tu su se ljudi slikali, dolazili da se slikaju, prosto je to jedna lepota… Ovo je sad toliko zapušteno. Ja ne znam ko je dozvolio da bude ovako baš devastirano centralno dvorište“, navodi Marija Stanković, stanovnica Vračara.

Devastirano dvorište investitoru, ipak, ne bode oči. Iz pokreta Ne davimo Beograd tvrde da će vilu, koja je imala kulturni status godinama – uskoro da zameni stambena zgrada od 3.500 kvadrata. Kupovina je, kažu, obavljena zahvaljujući Zavodu za zaštitu spomenika kulture koji nije obnovio status zaštite.

Foto: N1

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Građani štite predratnu vilu na Vračaru koju je investitor bez dozvole počeo da ruši

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar