Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U prethodna 24 sata od korone su u Srbiji preminula 4 pacijenta, a zaraženo je još 457 osoba.

Testirano je još 6.128 osoba, a na respiratoru se nalazi 12 pacijenata.

Podsetimo, u Srbiji je juče registrovano još 584 novozaraženih, a preminula su dva pacijenta.

***

Imena sazvežđa bi mogla da se koriste prilikom otkrivanja novih sojeva kovid-19, ukoliko slova grčkog alfabeta ne budu dovoljna, izjavila je tehnička direktorka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Marija van Kerkhove.

„Zapravo, razmišljamo o imenima sazvežđa“, rekla je američka epidemiološkinja, dodavši da se razmatralo i da se sojevima virusa daju imena grčkih bogova i boginja, ali je taj predlog odbijen.

***

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, izjavila je danas da ne očekuje da će Evropska komisija u avgustu doneti odluku da Srbiju skine sa „zelene liste“ zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom na dnevnom nivou.

Tatjana Matić je za televiziju Prva izjavila da „podaci nisu dobri“, ali da je više za očekivati „preispitivanje“ odluke u septembru, nakon povratka turista sa letovanja i početka školske godine, kada se očekuje veliki skok u broju zaraženih koronavirusom.

***

Manifestacije sa okupljanjem velikog broja ljudi poput Egzita, koji je posetilo 200.000 ljudi, nisu uticale na povećanje broja novoobolelih od kovida-19, jer su se oni okupljali napolju uz poštovanje epidemioloških mera, izjavio je virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta iz Kraljeva Milanko Šekler. Ocenio je i da je mala verovatnoća da virus donose turisti koji se vraćaju s letovanja.

Milanko Šekler je za Tanjug rekao da to pokazuje koliko je značajna vakcinacija i testiranje, što, kako je istakao, međutim, to dobrom delu stanovništva još uvek nije jasno, prenosi RTS.

Dodao je i da je mala verovatnoća i da su zarazu doneli turisti koji su se vratili sa letovanja.

„Oni su tamo bili na otvorenom, na plaži, a u Grčkoj i Turskoj se strogo poštuju mere u restoranima, uz stalnu dezinfekciju ležaljki i suncobrana koji se koriste“, podsetio je Šekler.

***

U Beogradu je do juče 55,2 odsto punoletnih građana vakcinisano protiv koronavirusa, a obe doze vakcine primilo je 735.924 stanovnika, odnosno 53,1 odsto punoletne populacije.

***

Bonus video – Kako je nastala vakcina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar