Tatjana Matic
Tatjana Matić Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, izjavila je danas da ne očekuje da će Evropska komisija u avgustu doneti odluku da Srbiju skine sa "zelene liste" zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom na dnevnom nivou.

Tatjana Matić je za televiziju Prva izjavila da „podaci nisu dobri“, ali da je više za očekivati „preispitivanje“ odluke u septembru, nakon povratka turista sa letovanja i početka školske godine, kada se očekuje veliki skok u broju zaraženih koronavirusom.

„Mi smo kao država i pre 15. juna imali bilateralne sporazume sa mnogim zemljama članicama EU i mogli smo da putujemo u Grčku, Mađarsku, Hrvatsku i Sloveniju“, rekla je Matić i dodala da će eventualno skidanje sa zelene liste značiti da će se „uslovi za ulazak u neke zemlje članice EU pooštriti“, a ne zabranu ulaska.

Matić je navela da će pooštravanje mera za odlazak u inostranstvo najviše osetiti oni koji se nisu vakcinisali protiv koronavirusa, jer mnoge zemlje uvode pravila da u zatvorene prostore može da se uđe samo sa potvrdom o vakcinaciji, a da je sigurno „da će oni koji su vakcinisani putovati bez većih problema“.

Granični prelaz Foto:TANJUG / ZORAN ZESTIC

Ministarka je navela da je ove godine u Srbiji za 29,3 odsto povećan broj turista, koji dolaze pre svega iz Rusije i Brazila, i da smo već „prešli tri miliona noćenja“.

Prema njenim rečima, povećan je i broj domaćih turista, od 20 do 40 odsto u pojedinim mestima.

Bonus video – Gužve u Crnoj Gori

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare