Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano 7.549 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posledica infekcije kovidom 19 preminulo još 47 pacijenata.

Testirana je 23.991 osoba, dok je na respiratorima 241 pacijent.

Podsetimo, juče je u Srbiji evidentiran 8.171 slučaj zaraze koronavirusom, dok je preminulo 45 osoba. Na respiratorima je bilo 243 pacijenta.

***

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida, uputilo je danas apel vlastima i građanima Srbije, a povodom sve lošije epidemiološke situacije i rastućeg broja zaraženih. Srbija obara sve rekorde, a lekari okupljeni u Ujedninjeni protiv kovida pozivaju na to da se usvoje konkretna rešenja koje bi trebalo preduzeti u naredne četiri nedelje.

Oni su naveli da je hitno potrebno zatvaranje svih objekata koji nisu neophodni na najmanje četiri nedelje.

***

Srbija se nalazi na prvom mestu u Evropi, a na četvrtom u svetu, po broju novih slučajeva koronavirusa na milion stanovnika u poslednjih sedam dana, pokazuju najnoviji podaci sa sajta worldometers.info.

Sa 5.509 novozaraženih na milion stanovnika, Srbija je pretekla Crnu Goru (4.976), iza koje slede Litvanija (3.783) i Velika Britanija (3.552). Među prvih deset zemalja po tom parametru našle su se još dve države sa prostora bivše SFRJ – Slovenija na osmom i Hrvatska na desetom mestu.

***

Virusolog i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu Tanja Jovanović izjavila je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji alarmantna i da je potrebno uvesti restriktivne mere kako bi se epidemija stavila pod kontrolom. Jovanovićeva je kazala da posle 17 časova treba zatvoriti ugostiteljske objekte, a ostaviti prehrambene objekte, apoteke i eventualno bezninske pumpe da rade.

„Epidemiološke mere imamo na papiru, ali se ponašamo kao da ne postoje. Nemamo inspekciju koja bi kažnjavala ljude koji ih se ne pridržavaju. Kada bismo poštovali osnovne mere, situacija bi bila dramatično drugačija“, rekla je Tanja Jovanović.

Ona je ocenila da je kasno za uvođenje kovid propusnica i da je potrebno prvo uspostaviti kontrolu nad epidemijom.

***

Zabrinjavajuće su epidemijske brojke u Šapcu, najviše je novozaraženih od početka epidemije. U utorak je bilo 235 pozitivnih uzoraka, a juče 242. Pozitivnost testova je oko 40 odsto. Velike su gužve i u kovid ambulanti gde svakog dana pregledaju oko 700 Šapčana.

Direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac, doktorka Jasmina Stanković, kaže da su velike gužve, kao i da su jednog dana imali čak 787 pregleda.

***

Sa više od 8.000 zaraženih dnevno i 40 umrlih, epidemiološka statistika je nikad gora, a glavni razlozi za to su nepoštovanje mera i ispuštena šansa da se tokom leta vakciniše veći broj građana, izjavio je danas koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić.

„Došli smo do kraja i ne možemo ići unazad, ovi brojevi će ići samo nagore“, rekao je Bekić i dodao da se u ovakvoj situaciji mora razmišljati o uvođenju drastičnijih mera, pa i zatvaranju, ali samo ukoliko bi se to vreme iskoristilo za ubrzanu vakcinaciju.

On kaže da smo šansu da se izborimo sa epidemijom ispustili u junu i julu i da nam danas umire na desetine ljudi.

Bonus video – Poznati koji su izgubili bitku sa kovidom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar