Grafika : Slađanja Đermanović/Nova.rs

U Srbiji su u poslednja 24 sata evidentirana nova 5.334 slučaja zaraze koronavirusom, dok je od posledica infekcije preminulo još 49 osoba.

Testirano je 14.950 osoba, dok se na respiratoru nalazi 259 pacijenta.

Podsetimo, u Srbiji je juče evidentirano 6.412 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je preminuo još 51 pacijent. Na respiratorima su se nalazila 253 pacijenta.

***

Virusolog prof. dr Tanja Jovanović podvukla je da četvrti talas koronavirusa predstavlja talas nevakcinisanih i naglasila da vakcinacija štiti od svih formi oboljenja, pa i od onih najtežih.

„Od početka pandemije imali smo veliku obavezu, pretpostavljam da znate da na samom početku nismo ni imali dovoljno kapaciteta za testiranje. Postali smo zemlja koja je opremljena sa mogućnošću molekularne dijagnostike za sada samo kovida, ali u budućnosti i svih drugih infekcija. Moram da kažem da smo uspeli da uhvatimo korak sa Evropom da pravovremeno otkrivamo zaražene pacijente. Mislim da smo kao virusolozi jako dobro odgovorili tom zadatku“, rekla je Jovanović.

***

Poslednjih nedelja drastično je skočio broj zaraženih koronom u Srbiji, a epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Todorović je istakao da situacija sa koronom više nije samo zdravstveni problem i da mora da se sprovede obimna vakcinacija, ozbiljno pooštravanje mera i oštro kažnjavanje.

„Imate sanitarnu inpekciju i komunalnu miliciju gde više od pola njih nije vakcinisano. Nije urađeno ni vakcinisanje vojske i policije, šta onda da kažemo za narod? Bitna je i individualna odgovornost. Ako u Švedskoj, na primer neko odbije vakcinaciju, šalju ga kod psihijatra ili psihologa. Pitam se šta bi bilo kod nas da bi se tako nešto desilo“, rekao je Tiodorović.

***

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Dubaiju, nakon sastanka sa prestolonaslednikom, princom šeikom Muhamedom bin Zajednom Al Nahjanom, da veruje da smo blizu toga da dobijemo vrlo dobre lekove za koronavirus.

„Radi se o inovativnim novim lekovima, koji mogu dobro da zaštite od korone. Mi razgovaramo i sa Fajzerom oko tableta koje su skupe. Život je najskuplji i najvažniji“, podvukao je on.

***
U dve kovid bolnice u Vranju tokom septembra je od korone preminulo 40 pacijenata, a crni bilans nastavljen je i na početku oktobra kad su preminule tre osobe, pokazuju podaci Zdravstvenog centra u Vranju.

Prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u petak su testirane 462 osobe sa teritorije Pčinjskog okruga, azaraženo je 150 osoba – od toga Vranju 94, Surdulici 20, Vladičinom Hanu 15, Bujanovcu 13, Trgovištu šest i u Bosilegradu dva, dok u Preševu nije zabeležen nijedan novi slučaj infekcije koronavirusom.

***
Nastaviti sa vakcinacijom dece kako uzrasta od 16 i 17 godina, tako i onih mlađih od 12 do 15 godina, stav je struke, glavna je poruka novog uputstva za vakcinaciju dece koje je objavio „Batut“.

U njemu je detaljno objašnjeno kad i kako deca različitog uzrasta mogu da se vakcinišu, što je njihova aspolutna preporuka.

***

Iako je imunizacija primarna u borbi protiv koronavirusa, vakcinacija u većini mesta stagnira. Dve opštine na jugu Pčinjskog okruga, Preševo i Bujanovac, beleže najveći rast broja vakcinisanih. Preševo se sa 67,4 odsto vakcinisanih, našlo na 4. mestu u Srbiji, posle Starog grada, Savskog venca i Vračara.

U danu kada Preševo ne registruje novoobelele, više je meštana u čekaonici pred vakcinalnim punktom, nego u kovid ambulanti. Dolaze i mlađi i stariji, porodice, biraju uglavnom Fajzer vakcinu. Otac i sin star 17 godina zajedno na vakcinalnom punktu kažu da kada se i druge države odlučuju za tu vakcinu, nemaju razloga da oklevaju.

***

Beogradska Hitna pomoć obavila je protekle noći 132 intervencije, a najviše su zvali pacijenati sa kovid tegobama, povišenom temperaturom i otežanim disanjem, rečeno je u toj službi.

Bonus video – Reportaža ispred kovid ambulanti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare