Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Iako je imunizacija primarna u borbi protiv koronavirusa, vakcinacija u većini mesta stagnira. Dve opštine na jugu Pčinjskog okruga, Preševo i Bujanovac, beleže najveći rast broja vakcinisanih. Preševo se sa 67,4 odsto vakcinisanih, našlo na 4. mestu u Srbiji, posle Starog grada, Savskog venca i Vračara.

U danu kada Preševo ne registruje novoobelele, više je meštana u čekaonici pred vakcinalnim punktom, nego u kovid ambulanti. Dolaze i mlađi i stariji, porodice, biraju uglavnom Fajzer vakcinu. Otac i sin star 17 godina zajedno na vakcinalnom punktu kažu da kada se i druge države odlučuju za tu vakcinu, nemaju razloga da oklevaju.

Dnevno po tri stotine ljudi primi vakcinu u Domu zdravlja. Povećava se i broj mladih, vakcinisanih meštana, prenosi RTS.

„Zbog granice najviše ovde kod nas ovi mladi dolaze, i zbog fakulteta, što ide, i traže vakcine. Kod starije populacije svi oni su došli u februaru, martu, svi su došli da se vakcinišu tada“, navodi koordinator za vakcinaciju u Preševu Edvig Sahiti.

Porast broja zainteresovanih za vakcinaciju beleži i Bujanovac, sa do sada datih 25.000 doza. Oko 45 odsto meštana je kompletno vakcinisano, sada je najviše radno sposobnih, i onih koji su na odmor došli iz inostranstva.

Oni koji su doputovali odmah su se uputili na vakcinalni punkt. Neko je u pratnji dece mlađe od 18 godina i većina smatra da je to potrebno pre svega zbog ukućana.

„Sloboda kretanja, da kažem, u smislu da mnogi studiraju na strani i bez potvrde o vakcinaciji ne bi mogli da nastave školovanje, činjenice ja da pošto smo u prostorijama Ekonomskog fakulteta, tu je naš vakcinalni put, preko puta je kovid ambulanta i tamo su brojke drastično porasle, pa mislim da je i strah nešto što je pokrenulo ljude na vakcinaciju“, smatra direktorka Doma zdravlja u BujanovcuDaliborka Pavlović.

Nepovoljna je epidemijska situacija u Bujanovcu, pozitivnih je od 25 do 50 odsto testiranih. Među obolelima su uglavnom nevakcinisani, dok oni koji obole nakon vakcine, imaju lakše simptome.

Bonus video – Slaba informisanost i neznanje je osnovni problem vakcinacije u BiH

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar