Jovanović: Vakcinacija štiti i od teških formi oboljenja koronavirusom

Emisije 03. okt. 202110:05
Podeli:
Foto: Nova S

Virusolog prof. dr Tanja Jovanović podvukla je da četvrti talas koronavirusa predstavlja talas nevakcinisanih i naglasila da vakcinacija štiti od svih formi oboljenja, pa i od onih najtežih.

Jovanović je u emisiji „Probudi se“ rekla da je u Srbiji veoma malo virusologa, da ih ima između 20 i 30, ali da se oni svakog dana trude da objasne građanima sve vezano za koronavirus, kao i sve značajne informacije oko procesa vakcinacije.

„Od početka pandemije imali smo veliku obavezu, pretpostavljam da znate da na samom početku nismo ni imali dovoljno kapaciteta za testiranje. Postali smo zemlja koja je opremljena sa mogućnošću molekularne dijagnostike za sada samo kovida, ali u budućnosti i svih drugih infekcija. Moram da kažem da smo uspeli da uhvatimo korak sa Evropom da pravovremeno otkrivamo zaražene pacijente. Mislim da smo kao virusolozi jako dobro odgovorili tom zadatku“, rekla je Jovanović.

Ona je podvukla da nikada nije kasno za edukaciju kada je reč o vakcinaciji i samom virusu.

„Antitela koja su stvorena na vuhansku varijantu koronavirusa mogu apsolutno da nas štite, međutim virus se u međuvremenu promenio. To jeste minimalno, ali kao u sistemu ključa i brave, ukoliko se nešto minimalno promeni, brava se možda neće otključati. Kako je virus mutirao, kada smo imali brojne varijante, ta brava je počela mnogo da zapinje“, rekao je virusolog.

Jovanović je insitirala i naglasila da nas vakcinacija štiti i od teških i srednje teških formi bolesti.

„Mi imamo negde od 80-90 odsto ljudi koji su nevakcinisani, ovaj četvrti talas predstavlja talas nevakcinisanih osoba. Takođe, treba praviti razliku između onih koji su zaraženi i onih koji su oboleli, gde zaraženi mogu da imaju potpuno asimptomske forme oboljenja“, kazala je Jovanović.

Bonus video: Prim. dr Slavica Plavšić – Nema rasprave sa antivakserima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar