Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u protekla 24 sata evidentirano još 1.676 osoba zaraženih koronavirusom, a preminule su još 24 osobe.

Testirano je ukupno 16.541 građanin, a na respiratoru je 91 pacijenat.

Podsetimo, u Srbiji je juče evidentirano još 1.249 osoba zaraženih koronavirusom, a preminulo je 27 osoba.

Ukupno je bilo testirano 13.574 građana, a na respiratoru su bila 84 pacijenta.

***
Krizni štab za borbu protiv koronavirusa održaće danas u 16 časova sednicu, prvu nakon pojave omikron soja u Srbiji.

Pored omirkon soja, na stolu Kriznog štaba biće mere za novogodišnje proslave, ali i mogućnost produženja važenja kovid propusnica, koje su zatražili pojedini predstavnici medicinskog dela ovog tela.

***
Imunolog Srđa Janković izjavio je da će Krizni štab za suzbijanje koronavirusa zatražiti na sutrašnjoj sednici da se ne organizuju dočeci Nove godine, a da je minimum koji zahtevaju da se okupljanja dozvole samo vakcinisanima.

„Vrlo je bolno, pogotovo nakon skoro dve godine ove pandemije, tražiti da se dočeci ne organizuju ali mi (medicinski deo Kriznog štaba) to moramo da tražimo“, kazao je Janković.

***
Milanko Šekler poručio je da je „potrošio sve svoje pametne savete“ i upozorio da će, ukoliko ne bude bilo poštovanja mera, u januaru biti više od 5.000 novozaraženih.

„Nadam se da će ovaj put u odluci da pobedi medicinski deo Kriznog štaba. Bio bi red da jednom bude usvojeno nešto što su oni predložili“, naveo je Šekler.

***
Lekari okupljeni u Udruženju Ujedinjeni protiv kovida pozvali su zdravstvene vlasti u Srbiji na hitnu akciju, imajući u vidu trenutnu epidemijsku situaciju koju, kako navode, karakterišu nepostojanje adekvatnih protivepidemijskih mera i oglušivanje o one koje postoje na papiru, nedovoljan odziv stanovništva za vakcinaciju i prisustvo omikron varijante SARS-CoV-2 virusa.

U otvorenom pismu zdravstvenim vlastima, Ujedinjeni protiv kovida podsećaju da su 10. decembra nadležnima poslali Strategiju suzbijanja epidemije koronavirusa u Srbiji i njenih posledica, apelujući da se preduzmu neophodni koraci navedeni u strategiji koji bi uticali na prekid lanca transmisije virusa i sprečavanje daljeg umiranja stanovništva usled kovida-19.

***
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji „podnošljiva“ ali da je pitanje dana kada će brojevi novozaraženih početi da rastu zbog pojave novog soja koronavirusa omikrona.

Prema njegovim rečima, „država je obezbedila sve što je do nje“ za borbu protiv epidemije – vakcine, lekove i bolničke kapacitete, a na gradjanima je odgovornost da se pridržavaju mera i da se vakcinišu.

***
Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković kaže za N1 da nema nikakve šanse da u Srbiji u narednom periodu bude drugačija kovid situacija nego u Zapadnoj Evropi koja beleži nagle skokove broja novozaraženih i zatvara se. Smatra i da je omikron soj koronavirusa mnogo više prisutan u cirkulaciji nego što pretpostavljamo.

„Idemo svakako u novu grbu ovog talasa i to će trajati do proleća“, upozorava Janković.

„Moja je pretpostavka je da ćemo imati istu situaciju kao prošle zime. Ponovo smo na toj uzlaznoj liniji… Poslednjih dana brojevi počinju da rastu. Potpuno je neodgovorno praviti se da ovde neće da se desi (ponovni skok broja novozaraženih)“, ukazuje Janković.

***
Bonus video – Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare