Krizni stab
Krizni štab Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nova sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa biće održana danas u Palati Srbija.

Sednica Kriznog štaba će početi u 16 časova.

Ovo je prva sednica Kriznog štaba od kada je registrovan prvi zvaničan slučaj novog omikron soja, što će i biti jedna od tema sednice.

Na zasedanju će se razmatrati i mere pred predstojeće božićne i novogodišnje praznike. Cilj je da se ne dozvoli porast broja zaraženih.

Direktor vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić izjavio ranije da će jedna od tema sednice Kriznog štaba biti proslava Nove godine i produženje važenja kovid propusnica.

„Imamo opciju ili da se produži ili da traju 24 sata. Kao lekar uvek ću pokušati da utičem na to da se produži njihova primena. Takođe, razmišljaćemo i o tome da se ograniči broj osoba u zatvorenom prostoru“, rekao je ranije Bekić za beogradske medije.

Bekić je naveo i da se uskoro očekuje i peti talas epidemije koronavirusa.

Imunolog Srđa Janković izjavio je da će Krizni štab zatražiti na današnjoj sednici da se ne organizuju dočeci Nove godine, a da je minimum koji zahtevaju da se okupljanja dozvole samo vakcinisanima.

„Vrlo je bolno, pogotovo nakon skoro dve godine ove pandemije, tražiti da se dočeci ne organizuju ali mi (medicinski deo Kriznog štaba) to moramo da tražimo“, kazao je ranije Janković za RTS.

Prema njegovim rečima, nema opravdanja da stručnjaci daju drugačiji savet, ali da ne zna da li će takva odluka i zvanično biti doneta.

S druge strane, epidemiolog Predrag Kon izjavio je ranije da se na sednici ne očekuju dramatične promene kada se govori o epidemiološkim merama.

„Ono što očekujem u ovoj situaciji jeste da se poštuju mere koje su na snazi. Koncerte na trgovima, što je planirano, ne može da podrži nijedan epidemiolog, ni lekar iz Kriznog štaba“, rekao je ranije Kon.

On je pozvao građane da na novogodišnjim koncertima nose zaštitne maske iako su na otvarenom.

Bonus video – Omikron – Novi soj pred vratima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar