Foto:Nova.rs

Lekari okupljeni u Udruženju Ujedinjeni protiv kovida pozvali su zdravstvene vlasti u Srbiji na hitnu akciju, imajući u vidu trenutnu epidemijsku situaciju koju, kako navode, karakterišu nepostojanje adekvatnih protivepidemijskih mera i oglušivanje o one koje postoje na papiru, nedovoljan odziv stanovništva za vakcinaciju i prisustvo omikron varijante SARS-CoV-2 virusa.

U otvorenom pismu zdravstvenim vlastima, Ujedinjeni protiv kovida podsećaju da su 10. decembra nadležnima poslali Strategiju suzbijanja epidemije koronavirusa u Srbiji i njenih posledica, apelujući da se preduzmu neophodni koraci navedeni u strategiji koji bi uticali na prekid lanca transmisije virusa i sprečavanje daljeg umiranja stanovništva usled kovida-19.

Svi smo odgovorni i samo zajedno možemo da dovedemo situaciju pod kontrolu, podvlače lekari okupljeni u UPK.

“Naglašavamo da će svi oni koji budu dozvolili i oni koji budu organizovali masovna okupljanja za vreme predstojećih slavlja i novogodišnjeg dočeka i oni koji su samo deklarativno protiv toga (medicinski deo Kriznog štaba) biti direktno odgovorni za umiranje ljudi. Oni koji planiraju doček organizovan u korist prenošenja virusa neka shvate da je poništeno slavlje bolje nego poništen život i neka misle na svoje starije, svoju decu i svoje zdravstvene radnike”, poručuju Ujedinjeni protiv kovida, a prenosi N1.

„A svi oni koji veruju da će im to što su dozvolili nepoštovanje zakona i dočeke raznih vrsta doneti neku političku korist, neka znaju da nas pamćenje dobro služi, a da u svet o nama šalju poruku kako smo mi samo jedno neobuzdano i necivilizovano pleme koje čine sebični i nesolidarni ljudi. A nije tako“, navodi se u otvorenom pismu.

Ne postoji važniji zadatak od čuvanja života i zdravlja građana i obezbeđivanja normalnog funkcionisanja zdravstvenog sistema, podseća UPK.

„Proslavite praznike u uskom krugu porodice i prijatelja, poštujući preventivne mere, misleći na svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko vas. Jedina stvar koja treba da se slavi je život. Čuvajući ga. Svima želimo dobro zdravlje. Srećni praznici”, glasi poruka koju su na kraju otvorenog pisma uputili Izvršni odbor i Savet Ujedinjenih protiv kovida.

Bonus video – Razbijamo zablude o vakcinaciji – Nataša Bogunović: Kako teče lečenje vakcinisanih, a kako nevakcinisanih pacijenata

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare