Đorđe Miketić Protest ispred Vlade Srbije, ekološki ustanak, ekologija, protest protiv Rio Tinta, Rio Tinto
Đorđe Miketić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Jedan od vođa Ekološkog ustanka Đorđe Miketić, najavio je da će sutra u 12h biti organizovana blokada Vlade Republike Srbije. "Ukidanje uredbe Vlade o prostornom planu područja posebne namene i obznanjivanje svih potpisanih ugovora, sporazuma i dokumenata između predstavnika vlasti i Rio Tinta - dva su naša osnovna zahteva", navodi Miketić za Nova.rs.

„Tražićemo da naši predstavnici prisustvuju sednici Vlade“, kaže Miketić.

Između ostalog, on navodi da će tražiti da se na dnevni red uvrsti tačka kojom će se poništiti uredba Vlade o projketu „Jadar“, koju naziva „štetočinskom“.

„Na osnovu ove uredbe Vlade, stranoj kompaniji je omogućeno da vrši pritisak i otkupljuje zemlju od meštana Gornjih Nedeljica, ali i na osnovu koje su izdati lokacijski uslovi za sam rudnik“, tvrdi Miketić.

Najavljuje da sa aktivnostima neće prestati dok pomenuta Uredba ne bude ukinuta, ali i opominje da je poslednji put da organizacije vrše pritisak na institucije, a građanima poručuje da im predstoji duga broba.

PROČITAJTE JOŠ

„Ukoliko se o naše zahteve ogluše, vlast će jedina biti odgovorna za sve što se narednih dana bude dešavalo na blokadama. Obucite se dobro, poštujte epidemiološke mere i čuvajte snagu, biće ovo duga broba“, zaključuje Miketić.

Pored Ekološkog ustanka, blokadi Vlade sutra će se pridružitit predstavnici brojnih ekoloških udruženja iz cele Srbije: SEOS (Ne damo Jadar, Suvoborska greda, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Eko brigada Jagodina, Neko brine za Levač, Za čist Kosjerić), Otvorena građanska platforma Akcija (Smelo-Loznica, Mladi Milanovca, Možemo – Topola je naša, Lokalni front Valjevo, Unija treći Beograd, Nova snaga – Kragujevac, Ovo je moj grad – Boljevac, Pokreni se – Osečina),  i Ekološki front – Novi Sad.

 

****

BONUS VIDEO: Đorđe Miketić o gradovima u kojima su najavljene blokade

*****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook,

 Twitter,

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar