Foto:Shutterstock

Prvi septembar roditeljima školaraca u Srbiji donosi tanje novčanike i troškove koji se nižu jedan za drugim. Tako ćete samo za osnovne potrepštine kojima ćete napuniti ranac za svog osnovca morati da izdvojite od 23.000 do 35.000 dinara (ceo srpski minimalac).

Cene školskih rančeva variraju, i kreću se od 900 do 7.296 dinara.

Ranac je sam po sebi veliki trošak, ali cene svega što se u njemu nosi u školu za većinu roditelja je finansijska noćna mora. Za knjige sveske i pribor može da ode i ceo srpski minimalac.

U zavinosti od razreda i izdavača, kompleti udžbenika variraju od 9.000, pa sve do 18.000 dinara.

Knjige udzbenici obrazovanje
Udžbenici za školu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Za učenike nižih razreda, kompleti udžbenika kreću se od 9.140 do 9.570 dinara. Ukoliko je vaše dete, s druge strane, učenik starijih razred, od petog do osmog, udžbenici će vam predstavljati mnogo veći trošak.

Tako ćete, u zavisnosti od razreda u koji ide vaš osnovac, za knjige morati da izdvojite imeđu 11.376 i čak 18.115 dinara.

Udžbenici jesu najveći trošak, ali kraj potrebnih stvari za početak školske godine se ne nazire.

Prema podacima sajta Cenoteka, koji se bavi poređenjem cena u različitim prodavnicama u Srbiji, cene svezaka, u zavinosti od formata, kreću se od 80, pa sve do 290 dinara. Dakle, ako je vašem detetu, u zavinosti od uzrasta, potrebno između pet i 15 svezaka, to vas može koštati od 400 do skoro 4.500 dinara.

Ukoliko je vašem školarcu ove godine potrebna i nova pernica, za to ćete morati da izdvojite od 139 do čak 3.990 dinara.

Ako svom detetu kupite tri grafitne olovke i po jedan zarezač i gumicu, za to ćete izdvojiti od 200 do 350 dinara. Kada na to dodate i bojice, dobijate još oko 200 dinara troška.

Geometrijski školski setovi, koji sadrže sve potrebne lenjire i šestar, koštaju od 450, pa sve do 795 dinara.

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Školarcima je potrebna i užina, a u zavinosti od toga šta je vaš izbor, najmanje 100 dinara ćete izdvajati svakog dana.

Kada se sve sabere – školska torba jednog učenika osnovne škole po porodični budžet je „teška“ od oko 20.000, pa sve do 35.300 dinara.

BONUS VIDEO Milan Bajić, direktor Osnovne škole „Josif Pančić“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare